Overgangsregeling bedrijfswagens in zero emissie zone

Laatste update 07 oktober 2020 Leestijd: 2 min

Voor toegang tot een ‘zero emissie zone’, die gemeenten vanaf 2025 kunnen invoeren, geldt voor bestelwagens en vrachtauto’s een overgangsregeling tot 2030. Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarover met BOVAG, gemeenten en andere brancheorganisaties een akkoord over bereikt. 

Voor de overstap naar een schone bestelbus of vrachtwagen zijn er fiscale voordelen en komen er subsidies beschikbaar, aldus de bewindsvrouw. “Verschillende gemeenten willen vanaf 2025 graag een zero emissie zone voor stadslogistiek invoeren. Dat is een goede zaak voor het klimaat en onze longen. Ik vind het heel belangrijk dat we deze transitie samen in goede banen leiden. Veel ondernemers zitten in zwaar weer. Daarom vind ik het extra belangrijk dat we hen tegemoet komen bij de overstap naar een schoon busje of vrachtwagen. Door nu landelijke afspraken te maken is er duidelijkheid en tijd voor ondernemers en gemeenten om zich voor te bereiden”, zegt Van Veldhoven over het akkoord.

Subsidie

Voorwaarde voor invoering van zo’n zone is dat een gemeente deze minimaal vier jaar van tevoren aankondigt. Nieuwe bestel- of vrachtwagens die na 2025 op kenteken gezet worden, moeten emissieloos zijn om in deze stadscentra te komen. Voor bestaande voertuigen op fossiele brandstof geldt uitstel, mede in het kader van de coronacrisis: voor lichte bedrijfswagens eindigt de overgangsperiode in 2027 en voor vrachtauto’s is dat eind 2029. Particulieren met een bestelbus of vrachtauto kunnen een ontheffing aanvragen en dat geldt ook voor bepaalde categorieën voertuigen waarvoor nog geen goed emissieloos alternatief beschikbaar is. Tussen 2021 en 2025 komt er naast allerlei fiscaal aantrekkelijke investeringsregelingen subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een emissieloze bestelbus of vrachtwagen.

schema-zero-emissie-zones.pngBron: TLN
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring