Vijlbrief: Geen btw over bpm bij voorraadauto’s

Laatste update 27 november 2020 Leestijd: 2 min

Dealers en handelaren hoeven ook geen btw te betalen over de bmp van voorraadauto’s en -motoren. Dat heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën bekendgemaakt. De wijziging werkt terug tot en met 1 januari 2015. BOVAG is verheugd over dit besluit.

BOVAG was al langere tijd in gesprek met het ministerie van Financiën over deze specifieke ‘btw over bpm’. Dealers zouden volgens de Belastingdienst ook btw over de bpm moeten betalen bij voorraadauto’s op eigen naam. De bpm van deze auto’s wordt namelijk niet door of namens een klant afgedragen, redeneerde het ministerie, waardoor geen sprake is van een doorlopende post en dus btw is verschuldigd. Volgens BOVAG was dit echter een verkeerde uitleg van de wet en zou dit resulteren in een prijsnadeel van door dealers zelf geregistreerde voorraadauto’s ten opzichte van nieuw bestelde auto’s. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën erkent dit nu gelukkig en keurt daarom goed dat bij voorraadauto’s ‘het bpm-bedrag voor de btw buiten de maatstaf van heffing blijft’, schrijft hij in het goedkeuringsbesluit.

BOVAG is verheugd over zijn besluit: “Nadat we eerder met succes streden tegen ‘btw over bpm’ bij nieuwe auto’s, komt door lobby van BOVAG nu ook een einde aan de dreigende btw over bpm bij op voorraadauto’s”, reageert Geert Brummelhuis, branchemanager van BOVAG Autodealers. “Het mooie is dat de wijziging met terugwerkende kracht geldt tot en met 1 januari 2015. Btw-beroepen van leden die op of na die datum aanhangig zijn gemaakt zullen positief moeten worden behandeld. We zijn blij dat dit lastige issue nu is opgelost.”

Over twee andere bpm-kwesties – de extra controle bij de bpm-teruggaaf bij exportvoertuigen en de bpm bij import van gebruikte auto’s –, die leiden tot extra kosten, is BOVAG nog in gesprek met het ministerie.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring