[Video] Talkshow in BOVAGhuis met Jacco Vonhof van MKB-Nederland

Laatste update 23 november 2020 Leestijd: 4 min

Op de Dag van de ondernemer (20 november) was Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, te gast in het BOVAGhuis voor een coronaproof talkshow. Samen met Peter Niesink (directeur BOVAG) en Bert de Kroon (algemeen directeur Vallei Auto Groep) praatten zij over de samenwerking tussen MKB-Nederland en BOVAG, hoe het gaat en wat is er nodig is om te blijven ondernemen. Twee BOVAG-ondernemers stelden hun vragen in de uitzending aan Jacco Vonhof.  

Bekijk de online talkshow:

De Dag van de Ondernemer werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door MKB-Nederland. Deze dag is bedoeld om mkb-ondernemers in het zonnetje te zetten, en dit jaar ook om ze een hart onder de riem te steken. BOVAG is lid van MKB-Nederland, en werkt nauw samen in de lobby om te belangen van mkb’ers te behartigen. Omdat het dit jaar niet mogelijk was om ondernemers op te zoeken, werd er gezamenlijk een ‘coronaproof’ talkshow opgenomen.  

BOVAG-leden

Natuurlijk werden er wel een paar BOVAG-leden uitgelicht. Leen de Koning, directeur van de Amega Groep, heeft een eigen corona-snelteststraat, waar niet alleen eigen medewerkers maar ook medewerkers van bedrijven in de omgeving zich kunnen laten testen. De Koning wil van Jacco Vonhof weten hoe de samenwerking tussen BOVAG en MKB-Nederland eruit ziet en welke punten er op de agenda staan. Daarnaast zien we Daan Sikkes, directeur van Cannenburg Caravans en Campers. Hij heeft de zaken onder controle, maar kijkt al wel vooruit naar de drukte in het voorjaar. Wat als hij dan te maken krijgt met zieke medewerkers? Welke oplossingen zijn er dan?

Ondernemersagenda

Vonhof benadrukte tijdens de talkshow dat hij samenwerken met BOVAG een feestje vindt. Hij doelt op de vele commissies en werkgroepen waaraan BOVAG deelneemt om er iedere dag weer het beste uit te halen voor de leden. In navolging van de ondernemersagenda van MKB-Nederland heeft BOVAG een eigen agenda gemaakt. Vonhof is zeer te spreken over de BOVAG Ondernemersagenda, die hij zelfs nog ambitieuzer noemt dan de variant van MKB-Nederland. Kijk voor meer informatie op mijn.bovag.nl/ondernemersagenda.

BOVAG Coronamonitor

De uitkomsten van de meest recente BOVAG Coronamonitor werden kort besproken. Opvallend is dat het ondernemersvertrouwen nog steeds hoog is. Gekeken naar de bedrijfsvoering, dan is de impact op de branche erg groot. Daarom zijn er steunmaatregelen nodig voor de branche zoals een tegemoetkoming in de onkosten bij quarantaine en de inzet van flexibele krachten. Jacco Vonhof vertelt dat de lobby voor de onkosten bij quarantaine nog steeds loopt. Voor ondernemers zijn er twee opties: nieuwe mensen inhuren of vaste krachten meer laten werken. Dan moet wel de hoge WAB-premie worden uitgeschakeld. Voor overwerk is dat nu gelukt, maar nu lobbyen we ook voor compensatie voor tijdelijke inhuur.

Verder zetten BOVAG en MKB-Nederland in op het niet verder versoberen van regelingen zoals NOW en de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). En wijst Vonhof op de 1,4 miljard euro die klaarstaat om mensen van werk naar werk te krijgen. Hij roept om dit te benutten en afspraken te maken met bevriende ondernemers om elkaars medewerkers te kunnen lenen. 

Onderscheiding

Bert de Kroon is naast ondernemer en voorzitter BOVAG Autodealers, ook actief in het hoofdbestuur van MKB-Nederland. Hij ontving van Vonhof een speldje als een teken van waardering voor zijn inzet in het hoofdbestuur van MKB-Nederland naast het runnen van zijn eigen onderneming. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring