Vanaf 1 maart 2021 verplichte machtiging voor reserveren theorie-examens

Laatste update 12 november 2020 Leestijd: 3 min

CBR voert met ingang van 1 maart 2021 een verplichte machtiging in bij theorie-examens voor auto, motor en bromfiets. Met de machtiging geeft de leerling toestemming aan de rijschoolhouder om een theorie-examen te reserveren. Machtigen is mogelijk vanaf maandag 16 november 2020. BOVAG Rijscholen-voorzitter Frank Hoornenborg noemt de maatregel ‘draconisch’ maar noodzakelijk.

De nieuwe maatregel is bedoeld om misleiding van leerlingen door malafide rijschoolhouders te voorkomen. Ze is onderdeel van een pakket maatregelen dat de rijschoolbranche moet helpen met de gewenste professionalisering van de branche. Zo werd eerder een verplichte machtiging voor praktijkexamens ingevoerd. “Dit doen we om ervoor te zorgen dat het laten reserveren van een theorie-examen door een opleider veilig en betrouwbaar gebeurt”, licht het CBR toe. “Hiermee voorkomt het CBR misbruik van gegevens van de kandidaat. Daarnaast maakt het de kandidaat duidelijk dat er via een opleider wordt gereserveerd, waarbij er mogelijk extra kosten in rekening gebracht worden.”

Begrip voor maatregel

BOVAG Rijscholen-voorzitter Frank Hoornenborg noemt de maatregel ‘draconisch’ maar wel noodzakelijk: “BOVAG staat voor vrij ondernemerschap, want ondernemers moeten zich kunnen onderscheiden in de markt. We hebben daarom altijd grote vraagtekens gezet bij de draconische maatregel om rijscholen te machtigen in welke discipline dan ook. We zien echter dat goede ondernemingen links en rechts ingehaald worden door partijen die onze leerlingen (markt) zien als een cash cow en die de randjes van het ondernemerschap opzoeken en er zelfs overheen gaan. Ook het CBR ziet dit en heeft ervoor gekozen het machtigen van theorie-examens voor de categorieën AM, A en B voor examens na 1 maart 2021 verplicht te stellen.”

Machtigen met DigiD

Machtigen voor theorie-examens kan op mijn.cbr.nl, met de persoonlijke DigiD en het CBR-nummer van de opleider. Met DigiD kan de kandidaat het theorie-examen ook zelf reserveren op Mijn CBR. De machtiging is 1 jaar geldig. Deze vervalt zodra de kandidaat slaagt voor het theorie-examen, of de machtiging weer intrekt. Om praktijkexamen te doen, is een aparte machtiging nodig. Deze kan van een andere opleider zijn dan het theorie-examen. Net zoals bij de praktijkexamens is er een informatieblad over hoe het machtigen van een opleider voor het theorie-examen in zijn werk gaat.

Belangrijk voor opleiders

Als een kandidaat een opleider heeft gemachtigd voor het reserveren van een theorie-examen, dan vindt u deze terug onder ‘Machtiging, overzicht machtigingen’ in TOP internet. Hier ziet u alle openstaande machtigingen en kunt via ‘Nieuwe aanvraag’ een aanvraag in het systeem zetten. Houd er rekening mee dat kandidaten die momenteel al als aanvraag in uw systeem staan voor een theorie-examen vanaf 1 maart 2021 u ook eerst moeten machtigen. In dat geval ziet u, nadat de kandidaat u gemachtigd heeft, deze kandidaat terug onder zowel de aanvraag als de nieuwe machtiging. Het is dan belangrijk dat u de oude aanvraag oppakt en vanuit hier de reservering voltooid.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring