Tv aan op de zaak = auteursrechten betalen

Laatste update 17 november 2020 Leestijd: 2 min

Heeft u een nieuwszender in de showroom of wachtruimte aanstaan? Dan moet u auteursrechten afdragen via Videma. Als u dit via BOVAG regelt, ontvangt u 15% extra collectiviteitskorting. Meld u uiterlijk 31 december aan!

Steeds meer bedrijven zetten de televisie zakelijk in, maar het zakelijk vertonen van een tv-programma is niet zomaar toegestaan. Alles wat op tv wordt uitgezonden heeft een rechthebbende. Dat geldt voor het nieuws, een autoprogramma of een serie. Die rechthebbenden kunnen derden toestemming geven om hun werk ‘openbaar te maken’, in ruil voor een vergoeding. Videma is de intermediair die deze licentie regelt en die zorgt dat de vergoeding terechtkomt bij de tv-maker. Let op: ook als het personeel naar bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd kijkt in de bedrijfskantine, moet u daarvoor auteursrechten afdragen.

Als u narrowcasting gebruikt, waarop u bijvoorbeeld uw bedrijfsvideo’s toont, dan hoeft u geen afdracht te betalen. 

Collectiviteitskorting

BOVAG heeft een collectieve afspraak gemaakt met rechtenorganisaties Buma, Sena en Videma. BOVAG-leden die zich aanmelden voor een licentie bij de drie auteursrechtenorganisaties ontvangen nu al tot 33,3% korting. Wie gebruik maakt van de BOVAG-regeling (en dus centraal bij BOVAG registreert), ontvangt daar bovenop nog eens 15% korting. Meld u uiterlijk 31 december 2020 aan via mijn.bovag.nl/auteursrechten. Daar vindt u ook meer informatie over dit onderwerp.

Meld u snel aan 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring