Mondkapjesplicht per 1 december: wat betekent dat voor mijn medewerkers en klanten? 

Laatste update 01 december 2020 Leestijd: 8 min

De overheid geeft op dit moment het dringende advies om een niet-medisch mondkapje te dragen in publieke binnenruimten waaronder winkels en benzinestations en in geval van contactberoepen zoals rijinstructeurs. Op 1 december 2020 gaat de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in en wordt dit advies omgezet in een plicht. Wie de regel dan niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Wat dit betekent voor uw medewerkers en klanten, leest u in dit artikel. 

In de huidige situatie is er een dringend advies aan ondernemers, om in publieke binnenruimtes hun medewerkers en klanten een mondkapje te laten dragen. Onder publieke binnenruimtes vallen bijvoorbeeld winkels, denk aan showrooms, tankstations of een verkoopgedeelte in het bedrijf. Bij de uitvoering van contactberoepen is er zowel voor de dienstverlener als de klant ook een dringend advies om een mondkapje te dragen. Oftewel: zowel rijinstructeurs als hun leerlingen krijgen het dringende advies om tijdens de les een mondkapje te dragen. Vanaf 1 december geldt in deze situaties een mondkapjesplicht voor personeel en klanten vanaf 13 jaar, tenzij iemand zit en 1,5 meter afstand houdt. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Werkruimtes

Een mondkapje is niet verplicht als uw medewerkers een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat het mondkapje af mag wanneer mensen aan de balie, een bureau of vergadertafel zitten. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om bijvoorbeeld naar een andere ruimte of naar het toilet te gaan, moet het mondkapje weer gedragen worden.

Werkplaats

In de werkplaats geldt de wettelijke mondkapjesplicht niet wanneer de werkplaats niet vrij toegankelijk is voor klanten. Dit wordt dan namelijk niet gezien als publieke binnenruimte. Als werkgever bent u wel verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek. Bij bepaalde werkzaamheden is het lastig om voldoende afstand te bewaren. In die situaties kunt u aanvullende maatregelen nemen door bijvoorbeeld logische technische oplossingen te creëren. Hierbij kunt u denken aan het afscheiden van bruggen met bijvoorbeeld folie. En wanneer medewerkers werkzaamheden verrichten binnen anderhalve meter van elkaar kunnen zij extra persoonlijke beschermende middelen gebruiken, zoals mondkapjes en handschoenen.

Keuze voor spatscherm (face shield) op het werk

Als voor de uitvoering van werkzaamheden een mondkapje ondoenlijk of onmogelijk is, dan kan een spatscherm (face shield) overwogen worden. U kunt er dan als werkgever voor kiezen om medewerkers op het werk een spatscherm te laten dragen in plaats van een mondkapje.

Belangrijk is dat personeel onderling nog steeds afstand van elkaar houdt. Houd er rekening mee dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes. Er kan nog steeds lucht langszij stromen.

Geen sjaal of bandana

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een sjaal of bandana bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten, worden uitgezonderd van de verplichting. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Het is overigens niet nodig hier schriftelijk bewijs van te hebben.

Tijdelijke maatregel

De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, en daarbij de mondkapplicht, geldt in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is, wordt de regel weer ingetrokken. Meer informatie over de mondkapjesplicht vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Hulpmiddelen

BOVAG heeft een aantal handige hulpmiddelen voor uw bedrijf, waaronder posters over het dragen van mondkapjes en checklists voor klantenregistratie. Bekijk en download ze hier:



BOVAG-leden kunnen in de BOVAG Ledenwinkel producten met korting kopen, waaronder ook beschermingsmiddelen zoals mondkapjes. Bekijk hier de mogelijkheden.

Veel gestelde vragen over mondkapjes

Kan ik mijn klanten verplichten een mondkapje te dragen? 

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring