Uitstel BPM-afdracht nu mogelijk

Laatste update 20 mei 2020 Leestijd: 2 min

Auto-importeurs van nieuwe en geïmporteerde auto’s krijgen de mogelijkheid uitstel van betaling aan te vragen voor de afdracht van BPM op verkochte auto’s. RAI Vereniging en BOVAG zijn blij dat het kabinet gehoor geeft aan de oproep van de sector. Dit zogenoemde ‘bijzondere uitstel van betaling’ geeft ondernemers meer financiële ademruimte in deze tijden dat de sector hard wordt getroffen door de sterke daling van autoverkopen.

In Nederland geldt een aanschafbelasting op alle nieuw verkochte en geïmporteerde auto’s (BPM). Voor de zogenaamde vergunninghouders conform artikel 8 geldt dat de BPM een maand na de verkoop van de auto wordt afgedragen aan de Belastingdienst. Momenteel heeft een groot deel van de branche last van liquiditeitsproblemen door de sterk gedaalde verkopen van personenauto’s. Op verzoek van RAI Vereniging en BOVAG heeft het Kabinet nu besloten om de branche extra tijd te geven voor de verplichte BPM-afdracht. Hierdoor verbetert de liquiditeitspositie en krijgt de ondernemer meer ruimte om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen en de crisis te overleven. Eerder werd een dergelijk Kabinetsbesluit al genomen voor de verplichte afdracht de BTW. Het bijzondere uitstel van betaling kan voor allerlei vormen van belasting worden aangevraagd. In dit geval geldt het uitstel voor de BPM-afdracht van juni, juli en augustus. Dus over de verkoop van mei, juni en juli. Het is nog niet bekend wanneer de uitgestelde betaling alsnog moet worden voldaan.

Bert de Kroon, voorzitter BOVAG Autodealers: “Dit is goed nieuws. Want dit geeft ruimte in het merkkanaal voor tijdelijke afspraken over de contractuele verplichtingen over en weer, die ons samen door de crisis helpen. Wel belangrijk om te beseffen dat uitstel geen afstel is. Het zal een keer betaald moeten worden.”
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring