Overheid kondigt extra steun voor kleine bedrijven aan

Laatste update 08 mei 2020 Leestijd: 2 min

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) hebben een nieuwe regeling aangekondigd die ondernemers aan kleine kredieten helpt. Onder de zogeheten Kleine Kredieten Corona (KKC) garantieregeling kunnen ondernemers een lening aanvragen tussen € 10.000,- en maximaal € 50.000,-. Dit gaat veel kleine bedrijven helpen die nu vaak in de kou staan als zij aankloppen bij hun bank. De KKC wordt naar verwachting half mei opengesteld. 

Bij de Kleine Kredieten Corona-garantieregeling staat de overheid voor 95 procent garant voor de overbruggingskredieten. De looptijd van een lening is maximaal vijf jaar en de rente is maximaal vier procent. De regeling staat open voor ondernemers met een omzet vanaf € 50.000,- die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven in de Kamer van Koophandel op 1 januari 2019 of eerder. Ondernemers die de kredietregeling willen aanvragen of hierover vragen hebben kunnen terecht bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. De banken Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben al toegezegd leningen via de KKC-regeling aan te bieden. Andere financiers die geaccrediteerd zijn voor de BMKB-C, mogen de regeling ook aanbieden.

Half mei beschikbaar

De regeling wordt de komende dagen verder uitgewerkt. Na akkoord van de Europese Commissie hebben financiers nog enige tijd nodig voordat zij aanvragen van ondernemers kunnen ontvangen. De verwachting is dat de regeling half mei beschikbaar is. 

Hulpregelingen

BOVAG is blij met deze extra regeling die veel kleine bedrijven gaat helpen. Ook is het goed nieuws dat eerder is toegezegd dat de BMKB-regeling wordt aangepast, waaronder een opgerekte looptijd naar vier jaar en het toestaan van een omzettoets in plaats van een uitgebreide liquiditeitsprognose. Dit gaat bedrijven samen met de recent gelanceerde GO-regeling de nodige liquiditeitsruimte geven.

Lees meer over hulpregelingen die de overheid biedt: 


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring