Minder nieuwe motorfietsen in april, maar meer occasionverkoop

Laatste update 11 mei 2020 Leestijd: 2 min

1.488 nieuwe motorfietsen werden afgelopen maand geregistreerd en dat is 16,7 procent minder dan in april 2019. De vakhandel verkocht wel 8,9 procent meer occasions, zo blijkt uit een analyse van RDC-cijfers door BOVAG.

Als gevolg van de coronamaatregelen daalde het aantal nieuwe motoren in maart ook al met zo’n 17 procent. De daling in registraties lijkt grotendeels het gevolg van afleverproblemen, omdat fabrieken gesloten zijn of waren. Tot en met april dit jaar bedroeg het verkoopniveau van nieuwe motorfietsen 5.211 stuks, oftewel 11,3 procent minder dan in de eerste vier maanden van 2019. Het jaar leek met een recordaantal van 960 exemplaren in januari goed te beginnen, maar het coronavirus gooit dus ook in deze sector roet in het eten. Voor elektrische motorfietsen groeide de belangstelling wel, aangezien tussen januari en april hiervan 108 stuks werden geregistreerd, tegen 57 in dezelfde periode vorig jaar.

Marktpotentieel

De vakhandel verkocht in april 5.511 gebruikte motoren, tegen 5.062 in dezelfde maand vorig jaar (+8,9 procent). Opvallend is dat de occasionhandel tussen particulieren onderling vorige maand met 31,5 procent steeg tot 10.676 stuks, terwijl deze in maart en februari -net als de verkoop door de vakhandel- nog daalde. In de anderhalvemetersamenleving is de motorfiets voor veel mensen wellicht een ideale oplossing voor zowel recreatie als voor woon-werkverkeer. Het marktpotentieel is in elk geval groot, aangezien circa de helft van de 1,5 miljoen Nederlanders met een motorrijbewijs geen eigen motor bezit. In de eerste vier maanden verkochten motorbedrijven in totaal 16.617 tweedehands motorfietsen aan consumenten en dat is met 1,4 procent marginaal meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring