Melding betalingsonmacht bij belastinguitstel niet meer nodig

Laatste update 13 mei 2020 Leestijd: 2 min

Vraagt u uitstel van belastingbetaling aan vanwege corona? Dan hoeft u bij de Belastingdienst niet meer apart een melding te maken van betalingsonmacht, om eventuele bestuurdersaansprakelijkheid te voorkomen. De Belastingdienst beschouwt namelijk sinds kort een aanvraag voor belastinguitstel in het kader van de coronamaatregelen in beginsel ook als een melding van betalingsonmacht.

Elke onderneming die door de coronacrisis in financiĆ«le problemen is gekomen, kan uitstel vragen van betaling van loonbelasting, omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Tot voor kort gold dat bestuurders van onder meer bv’s en nv’s riskeerden aansprakelijk gesteld te worden voor niet betaalde belastingen, als zij de zogeheten betalingsonmacht niet tijdig (binnen 2 weken) aan de Belastingdienst hadden gemeld. Dit leidde tot ongeruste vragen van BOVAG-leden.  

Versoepeling voorwaarde betalingsonmacht 

Onlangs heeft de Belastingdienst de voorwaarde van het tijdig melden van betalingsonmacht versoepeld. Nu geldt dat een aanvraag voor belastinguitstel in beginsel ook wordt gezien als een melding van betalingsonmacht. Een aparte melding bij de Belastingdienst is dus niet meer nodig. Daardoor is het risico op de bestuurdersaansprakelijkheid in zoverre kleiner geworden. 

Meer informatie zoals de voorwaarden van deze en andere belastingmaatregelen rondom corona vindt u in het Corona-dossier en op Rijksoverheid.nl
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring