IBKI start met vernieuwd examen bevoegdheidsverlenging tachograaftechnicus

Laatste update 20 mei 2020 Leestijd: 2 min

Het IBKI start 1 juni met het vernieuwde examen Bevoegdheidsverlenging tachograaftechnicus. Dit examen is aangepast aan de nieuwe technologie rond tachografen. De bevoegdheid moet periodiek worden verlengd. BOVAG en RAI Vereniging hebben zich hard gemaakt om deze verlenging niet in gevaar te laten komen.

Vanwege het Corona virus was het de afgelopen weken niet mogelijk om het examen tachograaftechnicus te doen. Dat dreigde de examens voor de bevoegdheidsverlening te verstoren In 2017 hebben zo’n 3.000 tachograaftechnici voor de eerste keer het examen Bevoegdheidsverlenging Tachograaftechnicus afgelegd, deze groep zal vóór 31 december 2020 hun bevoegdheid moeten verlengen om vanaf 1 januari 2021 hun vak als Tachograaftechnicus te kunnen blijven doen. Met de start van de examens op 1 juni 2020 kan men al een halfjaar vóór het verstrijken van de bevoegdheid het examen Bevoegdheidsverlenging Tachograaftechnicus afleggen. De bevoegdheid wordt dan vanaf de verloopdatum van de RDW bevoegdheid met 4 jaar verlengd.

​Inhoud van het examen Bevoegdheidsverlenging

Het examen wordt afgenomen volgens een nieuw protocol dat geschikt is gemaakt voor de RIVM-richtlijnen rondom Corona. Het examen bestaat uit twee delen: 25 theorievragen over de wet- & regelgeving rondom de tachograaf en 20 praktijkvragen. Voor beide delen moet een voldoende worden gehaald.  Dat betekent minimaal 70 procent goed-score (minimaal 18 van de 25 theorievragen en 14 van de 20 praktijkvragen ).
Het examen wordt afgenomen met tablets, het gaat alleen om schriftelijke vragen.

Examenlocatie

De insteek is om het examen op iedere willekeurige locatie af te nemen ‘mits deze aan de eisen van de RIVM en IBKI voldoen’. Daarnaast zijn er vaste examenmomenten waar het examen afgelegd kan worden op een locatie van het IBKI. In samenspraak met de opleiders is het mogelijk om de opleiding te combineren met het examen.

Begin tijdig

Om te voorkomen dat alle 3000 technici in december pas examen gaan doen en er door het Corona-protocol slechts in kleine (halve) groepen examen gedaan kan worden, adviseren alle partijen om tijdig te beginnen met het inschrijven voor (de opleiding) en het examen Bevoegdheidsverlenging Tachograaf technicus.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring