Grote daling caravan- en camperverkoop in april

Laatste update 12 mei 2020 Leestijd: 3 min

De verkoop van nieuwe en gebruikte caravans en campers heeft in april flink te lijden gehad van de coronamaatregelen, zo blijkt uit een analyse van marktcijfers door BOVAG. Ten opzichte van april 2019 werden er 29 procent minder nieuwe caravans en 48 procent minder nieuwe kampeerauto’s geregistreerd. De grote interesse in kampeervakanties is voor de komende periode een lichtpunt.

Afgelopen maand werden 781 nieuwe caravans geregistreerd en dat waren er in april vorig jaar nog 1.106, oftewel bijna een zesde van de totale jaarafzet van ruim 7.000 stuks in 2019. Daarnaast werden 217 nieuwe campers tenaamgesteld en dat waren er een jaar eerder in dezelfde maand 419, zijnde een vijfde van de totaal 2.074 nieuwe kampeerauto’s vorig jaar. April is - net als maart - een belangrijke maand voor afleveringen van nieuwe caravans en campers, maar dit jaar vielen deze cruciale maanden voor de branche door corona volledig in het water. Tot en met april ging het dit jaar om 2.396 afgeleverde nieuwe caravans en dat is 12 procent minder dan een jaar geleden, terwijl het totaal aantal nieuwe kampeerauto’s met 747 een daling van 13 procent noteerde in de eerste vier maanden van 2020. 

Onzekerheid over internationaal reizen

Naast vraaguitval stelden veel klanten de aflevering van een reeds besteld kampeermiddel uit, vanwege de grote onzekerheid over internationaal reizen. Van de andere kant kon vanuit fabrieken simpelweg niet geleverd worden. De verwachting is dat daarin de komende tijd een inhaalslag gemaakt kan worden, vooral nu duidelijk wordt dat binnen Nederland deze zomer sowieso gekampeerd kan worden, al dan niet met gemeenschappelijk sanitair. 

Nieuwe doelgroepen

Bij de tweedehands caravans en campers was het beeld in april bepaald niet beter. Door de grote onzekerheid over vakantiemogelijkheden verkocht de vakhandel slechts 922 gebruikte caravans, oftewel 30 procent minder dan in april 2019. Over de eerste vier maanden betreft het 3.864 occasions en dat is een min van 4 procent. De daling bij de tweedehands campers bedroeg in april 55 procent tot 625 exemplaren, terwijl de afzet dit jaar tot nu toe 3.359 stuks bedraagt en dat is 11 procent minder dan in de eerste vier maanden van 2019. De BOVAG-leden geven aan dat veel potentiële klanten zich nu wel weer voorzichtig aan het oriënteren zijn. Daaronder ook nieuwe doelgroepen die hun oorspronkelijk geboekte (vlieg)vakantie geannuleerd zien of zelf hebben geannuleerd.

Verhuur hoopgevend

Vanuit de markt zijn de signalen over verhuur wisselend, maar wel hoopgevend. Annuleringen voor het zomerseizoen komen nog steeds binnen en dan vooral van oudere mensen die een grote rondreis door Europa in de planning hadden. Daarentegen melden zich nu veel nieuwe mensen voor de huur van een caravan of camper (uiteraard met eigen sanitair) die eigenlijk een vliegreis of cruise hadden geboekt voor de zomer en daar nu van af moeten zien. De ervaring leert dat vakantiegangers die voor het eerst - al dan niet sinds lange tijd of zelfs sinds hun eigen jeugd - gaan kamperen, daar ook zeer positief over zijn en vaker een kampeervakantie zullen gaan plannen.


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring