CBR geeft duidelijkheid over onrust rondom reserveren rijexamens

Laatste update 15 mei 2020 Leestijd: 5 min

BOVAG heeft het CBR gevraagd om duidelijkheid te geven over de problemen rondom het inplannen van (uitgestelde) rijexamens. Dit naar aanleiding van de onrust die hierover is ontstaan bij rijschoolhouders. Het CBR gaat in een verklaring (zie hieronder) in op de status en oplossingen van de reserveringsproblemen.

“Wij begrijpen de zorg van ondernemers dat zij hun examens niet of niet tijdig in kunnen plannen”, laat afdelingsvoorzitter Frank Hoornenborg weten. “Daarom heeft BOVAG, samen met andere brancheverenigingen, het CBR om duidelijkheid gevraagd. Met dit soort grote operaties is duidelijkheid voor de rijschool essentieel om de onrust weg te nemen. We zijn blij dat het CBR aangeeft dat er voldoende capaciteit is voor de uitstelexamens en hebben er tevens begrip voor dat het herinplannen van zoveel uitstelexamens bij de opstart niet zonder slag of stoot gaat.”

De verklaring van het CBR:


Voldoende capaciteit voor uitstelexamens
De praktijkexamens die zijn uitgesteld in de periode van 16 maart tot en met 5 mei kunnen allemaal worden ingehaald in de komende tien weken, dus in de periode vanaf de herstart op maandag 18 mei tot en met vrijdag 24 juli. Hiervoor heeft het CBR voldoende capaciteit beschikbaar. Deze capaciteit wordt stapsgewijs in TOP internet gezet, om overbelasting van het reserveringssysteem te voorkomen. Want het is helaas onmogelijk dat alle ruim 8.000 rijscholen tegelijk op TOP internet kunnen. Dit betekent dat het langer kan duren tot de rijschool een reservering kan maken en dat niet iedereen de gewenste datum en tijdstip kan krijgen voor de inhaalexamens.

50% uitgestelde praktijkexamens opnieuw gepland 
Op 12 mei heeft het CBR capaciteit ingezet voor de eerste vier weken vanaf 18 mei. Op 14 mei is er capaciteit bijgekomen voor de tweede vier weken vanaf 18 mei. Hierdoor hebben rijscholen in de eerste 1,5 dag een nieuwe reservering kunnen maken voor 50% van hun kandidaten met een uitstelexamen. Zodra het CBR ook capaciteit vrijgeeft voor de negende en tiende week vanaf 18 mei, melden we dit op TOP internet en op onze website op de coronapagina voor opleiders (https://www.cbr.nl/nl/voor-rijscholen/nl/coronamaatregelen-opleiders.htm)

Dit betekent dat elke kandidaat zijn uitgestelde examen gegarandeerd binnen 10 weken kan inhalen, dus vóór 25 juli. Het liefst hadden we gewild dat deze kandidaten niet langer dan een paar weken hadden hoeven te wachten. Maar dat is helaas onmogelijk bij deze omvang. 

Hamsteren is niet mogelijk
Elke rijschool kan voor de komende tien weken niet méér kopen dan het aantal examens dat voor zijn kandidaten is uitgesteld. Heeft u 10 uitgestelde examens, dan kunt u 10 plekken kopen voor de komende tien weken. Heeft u 100 uitgestelde examens, dan kunt u 100 plekken kopen voor de komende tien weken. 

Diezelfde garantie geldt voor de examencentra. Zijn er bijvoorbeeld 10.000 examens uitgesteld in praktijkexamencentrum Utrecht in de periode van 16 maart tot en met 5 mei, dan zijn er in principe 10.000 examenplekken voor Utrecht beschikbaar in de komende tien weken. Het CBR volgt hoe dit verloopt en verplaatst waar dat nodig is ook nog capaciteit waar dat kan. Houd TOP internet dus in de gaten als u nog niet voor al uw kandidaten heeft kunnen reserveren.  

U kunt dus voor deze leerlingen een planning maken voor de benodigde rijlessen, waarbij u hen kunt vertellen dat ze binnen 10 weken examen kunnen doen.

Overige kandidaten
Voor kandidaten van wie het examen níet is uitgesteld in de periode van 16 maart tot en met 5 mei kan in de komende tien weken alleen een reservering worden gemaakt, als er na het inhalen van alle uitgestelde examens nog capaciteit over is. Anders moeten zij dus minimaal tien weken wachten voordat ze kunnen afrijden. Het heeft dus geen zin om op TOP internet te proberen dit nu al te doen. Door de uitzonderlijke situatie van ruim 7 weken uitstel kan het CBR bij voorbaat niet voldoen aan de afgesproken reserveringstermijn van 7 weken.

Theorie
Voor theorie zijn sinds maandag 13 mei al 45.000examens opnieuw gereserveerd. 19.000via de opleiders op TOP en 26.000 door kandidaten zelf op MijnCBR.
Tot vandaag zijn 4000 theorie-examens afgenomen. Dit is goed verlopen.

Vragen
Mocht u hierover nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via 088 227 29 00 (uitsluitend voor opleiders).

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring