BOVAG vraagt minister om aandacht voor NOW en seizoensinvloeden

Laatste update 27 mei 2020 Leestijd: 2 min

BOVAG heeft vandaag namens zijn leden in een brief aan minister Koolmees gevraagd om een andere rekenmethode te hanteren voor de NOW-regeling voor bedrijven die te maken hebben met seizoensinvloeden. Vooral caravan- en camperbedrijven en fietsverhuurbedrijven kunnen geen gebruik maken van de eerste en nu ook niet van de tweede NOW-regeling. BOVAG heeft hier herhaaldelijk aandacht voor gevraagd.

Veel BOVAG-leden lijden omzetverlies dat ruim boven de vereiste 20 procent ligt dat nodig is om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling. Toch kunnen zij geen beroep doen op de regeling omdat zij in deze periode een hogere omzet dan het drie maandgemiddelden van 2019 hebben gehaald. In de maanden maart tot en met juli worden namelijk de piekomzetten gehaald die de wintermaanden met een extreem lage omzet moeten compenseren.

Daarbij is de camper- en caravanbranche erg kapitaalintensief en hebben de bedrijven grote showrooms nodig met hoge vaste lasten. De TOGS-vergoeding biedt hier onvoldoende steun. En hoewel de omzetten seizoensgebonden zijn, krijgen medewerkers elke maand hetzelfde salaris. In drukke perioden werken medewerkers meer dan in de rustige maanden maar door het salaris evenredig over het jaar te verdelen, kunnen werkgevers goed geschoolde krachten behouden.

Daarom verzoekt BOVAG de minister om de omzet in de voorjaarsmaanden gedurende de corona-periode (maart-juni) met dezelfde voorjaarsmaanden te vergelijken in 2019. Zowel voor de eerste als voor de tweede NOW-regeling. Alleen deze vergelijking geeft het werkelijke percentage omzetverlies dat tussen de dertig en vijftig procent ligt.

BOVAG houdt zijn leden op de hoogte over de reactie van de minister op deze brief.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring