Wetsvoorstel intrekking code 95 vertraagd

Laatste update 18 maart 2020 Leestijd: 3 min

In augustus van vorig jaar is door het ministerie van IenW per brief aangekondigd dat de code 95 op het rijbewijs bij wet ongeldig zal worden als men niet alsnog 35 uur nascholing heeft gevolgd. Deze wet zou op 1 april 2020 in werking treden, maar inmiddels is duidelijk dat deze datum niet wordt gehaald. Wanneer de wet wel van kracht wordt, is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen. Daarbij zorgen de maatregelen rond corona voor problemen doordat nascholingscursussen niet kunnen doorgaan. Over een oplossing hiervoor wordt nog nagedacht.

Het ministerie van IenW gaat er, op basis van de inschatting dat de Kamer pas op zijn vroegst het wetsontwerp in mei zal gaan behandelen, vooralsnog van uit dat dit niet voor 1 juli 2020 zal gebeuren. Dat betekent dus minimaal drie maanden extra om de nascholing te voltooien. Tenminste tot de behandeling van het wetsontwerp blijft de code 95 op het rijbewijs geldig, ook al is de nascholing nog niet voltooid. 

Geen nascholingscursussen

Doordat veel nascholingscursussen niet doorgaan als gevolg van de corona-maatregelen, kunnen chauffeurs mogelijk ook niet binnen de drie extra maanden hun benodigde lesuren maken. Op dit moment is onduidelijk hoeveel beroepschauffeurs binnen welke termijn hierdoor worden geraakt. Voor de meeste buschauffeurs geldt dat zij in september van dit jaar hun nascholing moeten hebben afgerond. De meeste truckchauffeurs hebben tot september 2021 de tijd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat brengt het probleem nu in kaart en denkt na over oplossingen. 

Hoe nu verder?

Alle rijbewijshouders met een C en of D rijbewijs geboren voor 1 juli 1955 die in augustus vorig jaar zijn aangeschreven, krijgen binnenkort een brief over het uitstel. Zodra duidelijk is op welke datum de wet in werking treedt, worden zij hierover minimaal twee maanden van te voren per brief geïnformeerd. Kijk voor actuele informatie op deze pagina van Rijksoverheid.nl. .
 
De chauffeurs die de nascholing hebben gedaan en al een verklaring van geschiktheid van het CBR hebben, krijgen het advies tijdig bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan te vragen, in elk geval vóór het moment dat de geldigheid van de verklaring van geschiktheid verloopt. In de brief die men van het CBR krijgt, staat hoelang met de verklaring van geschiktheid een rijbewijs bij de gemeente kan worden aangevraagd.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring