Steunmaatregelen faciliteren vrijwillig stoppen met rijles

Laatste update 26 maart 2020 Leestijd: 4 min

Nu het CBR heeft afgekondigd dat de examens tot en met 6 april geen doorgang kunnen vinden in verband met de bestrijding van het coronavirus én de oproep om anderhalve meter afstand van elkaar te houden steeds meer benadrukt wordt, adviseert BOVAG te stoppen met rijlessen. Het ministerie van I&W heeft aan BOVAG vandaag bevestigd dat de ZZP-bijstandsregeling nu ook geldt wanneer vrijwillig wordt gestopt met lesgeven. Daarnaast zijn er ook andere regelingen in het leven geroepen om ondernemers te steunen.

Met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen van het RIVM mag rijles volgens de Rijksoverheid nog steeds doorgang vinden. Uit oogpunt van ieders gezondheid en vanwege het dringende advies anderhalve meter afstand van elkaar te houden, en met het oog op de steunmaatregelen voor de ondernemers, adviseert BOVAG de aangesloten leden nu dan ook om zo spoedig mogelijk volledig te stoppen met lesgeven.

Het kabinet heeft voor ondernemers een groot pakket aan steunmaatregelen aangekondigd, waar eenieder gebruik van kan gaan maken. Concreet geldt vooralsnog de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) die de werktijdverkorting heeft vervangen. De NOW gaat niet uit van werkverlies in uren, maar van omzetverlies en als dat meer dan 20 procent is, dan ontvangt de werkgever een tegemoetkoming van maximaal 90 procent in de loonkosten. Die maatregel geldt voor de omzet sinds 1 maart 2020. Kijk hier voor meer details.
 
Voor ZZP’ers die vrijwillig stoppen met rijles is er de ZZP-bijstandsregeling, als versoepeling van de reeds bestaande bbz-regeling (besluit bijstandverlening zelfstandigen). Dit is een gift en hoeft dus niet te worden terugbetaald; ook geldt er geen vermogens- of partnertoets. Het gaat om maximaal 1500 euro per maand netto, voor gehuwden of samenwonende mensen. Alleenstaanden en alleenstaande ouders ontvangen circa 1050 euro. Vanuit dezelfde regeling kunnen zelfstandigen ook veel sneller een lening krijgen voor werkkapitaal, tot maximaal 10.157 euro. Het ministerie van I&W heeft aan BOVAG bevestigd dat de ZZP-bijstandsregeling ook gaat gelden als er vrijwillig gestopt wordt met rijlessen geven.  
 
Voorts kunt u uitstel van betaling van belastingen aanvragen en daarvoor heeft BOVAG een voorbeeldbrief aan de Belastingdienst gepubliceerd (Bijzonder uitstel betalen belasting). Na registratie wordt de invordering direct stopgezet. Informeer u vooraf goed wat voor consequenties iedere regeling voor u kan hebben en wat van u op termijn verwacht wordt.

Diverse banken hebben tevens afgekondigd zes maanden uitstel van aflossing en rentebetalingen te verlenen, van april tot en met september 2020, bekijk het bericht hier. Bedenk wel dat dit slechts uitstel van betaling is en geen afstel. Er zal op termijn wel betaald moeten worden.
 
De overheid staat bij banken tevens extra borg bij kredieten voor ondernemers, de zogenoemde BMKB-regeling, waardoor makkelijker en sneller krediet kan worden verleend (Extra borgstelling voor mkb krediet per 16 maart). De borgstelling en kredieten kunnen nu zonder directe onderbouwing aangevraagd worden. Dit is gedaan om de uitvoering nu te vereenvoudigen en snel tot uitkering (voorschotten) overgegaan kan worden. Zorg, als u hiervan gebruik maakt, voor een goede administratie zodat u later, als hierom gevraagd wordt, deze kunt aanleveren. Bedenk wel dat voor de borgstelling 3,9 procent kosten wordt gevraagd bovenop de rente (plus eventueel risico-opslagen) die u moet betalen voor het krediet.

Tijdens een persconferentie afgelopen week kondigde het kabinet een uitgebreid pakket steunmaatregelen aan, waarin ook zzp’ers werden genoemd en waarvan BOVAG nu de bevestiging heeft gekregen dat de bijstandsregeling versoepeld wordt. Daarbij de mededeling dat niemand in de steek wordt gelaten en dat er qua financiën geen plafond zal zijn aan de benodigde steun. BOVAG dringt bij de overheid aan op voldoende tegemoetkoming en een gecoördineerd plan, waarmee t.z.t. zo naadloos mogelijk weer gestart kan worden met lessen en examens.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring