Noodloket (TOGS) geopend voor éénmalige tegemoetkoming voor ondernemers

Laatste update 31 maart 2020 Leestijd: 3 min

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen van het kabinet in de coronacrisis. Bedrijven ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro om met name hun vaste lasten te kunnen betalen.

Branches die onder deze regeling vallen

Update: Dinsdagmiddag 31 maart is bekend geworden dat ook de detaihandel onder deze regeling valt. Sectoren die hierdoor in aanmerking komen zijn tankstations, fiets- en scooterbedrijven. Maar nog wel even geduld staat er op de site van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend NL): "Aanvragen voor deze toegevoegde sectoren is nog niet mogelijk: de SBI tool en de aanvraagformulieren zijn hiervoor nog niet gereed. We doen er alles aan dit zo snel mogelijk te regelen. Zodra u kunt aanvragen leest u dat op onze website. Tot die tijd vragen wij u om geduld."

Sectoren die nu in aanmerking komen zijn eet- en drinkgelegenheden, bioscopen, haar- en schoonheidsverzorging (onder andere kappers, pedicures, visagisten), reisbemiddeling en reisorganisaties, rijschoolhouders, sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen en bepaalde private culturele instellingen zoals musea, circus, theaters, schouwburgen en muziekscholen.

Op dit moment gaat het om ondernemingen die zijn gevestigd buiten de woning. In de verdere uitwerking van de aanspraak op het noodloket heeft BOVAG aangedrongen op een separate uitwerkingsregel voor de rijschoolbranche. Er is namelijk vaak geen sprake van een fysieke inrichting buiten het eigen huis zoals nu in de regeling staat benoemd. Echter zitten de kosten voor rijschoolhouders juist in de vloot; rijschoolhouders hebben één of meer voertuig(en) waar wel degelijk vaste lasten aan verbonden zijn.

Voor de genoemde branches die zijn gevestigd buiten de woning geldt:
  • Aanvragen kan tot en met 26 juni 2020.
  • Aanvragen via: www.rvo.nl/tegemoetkomingcorona.
  • De onderneming moet gevestigd zijn in Nederland.
  • De hoofdactiviteit van de onderneming is vanaf peildatum 15 maart 2020 in het handelsregister ingeschreven.
  • De uitbetaling van de gift vindt zo snel als mogelijk plaats nadat de aanvraag is ingediend.
  • Op de aanvragen vindt controle plaats om fraude te voorkomen.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring