Voorstel EV-subsidie particulieren bekendgemaakt

Laatste update 06 maart 2020 Leestijd: 3 min

Gisteren heeft minister Van Veldhoven een voorstel voor een subsidieregeling voor de aanschaf of private lease van een elektrische auto gepubliceerd. Het voorstel spreekt van een subsidie van 4.000 euro voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto en 2.000 euro voor een gebruikt exemplaar. Naar verwachting gaat de subsidie op 1 juli van dit jaar in, en waarschijnlijk kan er met terugwerkende kracht gebruik van worden gemaakt vanaf een datum in mei. BOVAG is blij met dit voorstel, dat een afspraak uit het Klimaatakkoord invult.

Minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen wil met haar voorstel de drempel voor particulieren verlagen om over te stappen op een elektrische auto. De subsidieregeling geldt voor nieuwe of gebruikte emissieloze personenauto’s met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro met een minimale actieradius van 120 kilometer. Een andere eis is dat de auto niet direct mag worden doorverkocht. Bij verkoop binnen drie jaar, moet een deel van de subsidie worden terugbetaald. Wanneer een berijder een elektrische auto leaset met subsidie en het contact binnen vier jaar beÃĢindigt, dan stopt ook de subsidie, die in maandelijkse termijnen wordt uitbetaald. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet de auto bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad worden aangeschaft. Leasebedrijven moeten het Keurmerk Private Lease hanteren. Voor nieuwe auto’s loopt het subsidiebedrag in de komende jaren terug, voor gebruikte auto’s blijft het 2.000 euro. 

Consultatie 

BOVAG is betrokken geweest bij het opstellen van de regeling en zal bewaken dat de regeling in de praktijk duidelijk en hanteerbaar is voor autokopers en autobedrijven. BOVAG zal in dat kader een tekstvoorstel maken voor zijn leden inzake een juridisch steekhoudende, ontbindende voorwaarde voor de situatie dat de aanvraag is ingediend, maar de subsidiepot leeg is alvorens de subsidie is toegekend. Verder bekijkt BOVAG momenteel wat de mogelijkheden zijn voor een universele accucheck, ook in het kader van het verlenen van garantie op gebruikte EV’s. 

Het subsidievoorstel EV staat nu tot en met 31 maart open voor reacties vanuit de maatschappij, de zogenoemde consultatie. BOVAG zal hier namens zijn leden op reageren. BOVAG-ondernemers kunnen zelf uiteraard ook reageren op het voorstel. Dat kan hier.

De regeling wordt opengesteld per 1 juli 2020. Er kan met terugwerkende kracht gebruik van worden gemaakt vanaf de datum dat de definitieve regeling wordt gepubliceerd. Dat gebeurt naar verwachting in mei.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring