Corona-versoepelingen per 1 juli: verhuur van busjes weer mogelijk, ook tweede leerling weer in lesauto

Laatste update 30 juni 2020 Leestijd: 3 min

De aangekondigde verdere versoepeling van de intelligente lockdown maakt per 1 juli mogelijk om met meerdere personen in auto’s of busjes te reizen. Dit geldt ook voor verhuren of delen en voor rijlessen. Vooraf reserveren, een gezondheidscheck en een mondkapje dragen is in veel gevallen nog steeds verplicht.

Volgens het Outbreak Management Team zijn vormen van privé- en personenvervoer in de huidige situatie mogelijk, ook als de anderhalve meter afstand niet strikt gehanteerd wordt. 

Concreet houdt dit in dat:

  • Men mag in de eigen auto, huur- en deelauto reizen met meerdere mensen tegelijk, ook als het mensen van buiten het eigen huishouden zijn. Het dragen van een niet-medisch mondkapje wordt sterk geadviseerd als mensen van buiten het eigen huishouden meereizen.
  • In het personenvervoer, waaronder touringcars, personenbusjes en taxi’s mag de normale bezetting van zitplaatsen en aangewezen staanplaatsen worden gehanteerd. Voor het personenvervoer blijft het houden van zoveel mogelijk afstand wenselijk. Om de risico’s op overdracht te voorkomen is een gezondheidscheck en het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Waar mogelijk wordt gewerkt met een reserveringssysteem. 

Bij verhuren of delen is ook het volgende belangrijk: 

  • Bij verhuur van busjes, taxi’s en touringcars wijst de verhuurder de huurder op de noodzaak van het uitvoeren van een gezondheidscheck en het verplicht gebruik van niet-medische mondkapjes in het voertuig en de plicht voor het reserveren. Dit geldt niet voor personenauto’s.
  • Bij verhuur van auto’s of deelauto’s wijst de verhuurder de huurder op het advies om een niet-medisch mondkapje te gebruiken bij passagiers uit verschillende huishoudens.

Rijscholen

Deze versoepeling maakt het voor rijscholen mogelijk om een tweede leerling te laten meerijden in de auto. Ook in dit geval zouden alle inzittenden een mondkapje moeten dragen en er moet een gezondheidscheck plaatsvinden. BOVAG heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat om duidelijkheid gevraagd over of het dragen van een mondkapje in een lesauto bij drie inzittenden daadwerkelijk verplicht is. Wanneer twee personen in de lesauto zitten, hoeven zij namelijk geen mondkapje op te doen. Of rij-instructeurs ook weer mogen plaatsnemen in de lesauto voor het rijexamen is nog de vraag. Het CBR beraadt zich hier nog op.

De versoepeling van de coronamaatregelen biedt meer mogelijkheden in het vervoer maar houdt wel de anderhalve meter afstand-regel in stand waar dat kan. Uitzondering op deze regel geldt voor jongeren tot 18 jaar en voor enkele beroepsgroepen waaronder instructeurs in lesauto’s. 

Protocollen

De versoepeling wordt ook doorgevoerd in de protocollen. De aangepaste versies voor de mobiliteitsbranche en rijscholen worden zo snel mogelijk beschikbaar gemaakt. 

Download hier een voorbeeld van een gezondheidscheck. 

Coronamaatregelen vanaf 1 juli 2020:


Coronamaatregelen-vanaf-1-juli-2020.png

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring