Tweetakt brom- en snorfietsen vanaf december 2020 niet meer welkom in Den Haag

Laatste update 03 juni 2020 Leestijd: 3 min

De gemeente Den Haag heeft besloten om ook voor brom- en snorfietsen een milieuzone in te stellen. Vanaf 1 december van dit jaar mogen tweetakt brom- en snorfietsen van vóór 2011 niet meer in deze gemeente rijden op een paar uitzonderingen na. BOVAG was niet voor deze milieuzone en heeft zijn leden opgeroepen om tijdens de internetconsultatie een reactie te sturen naar de gemeente. Maar de milieuzone komt er en de gemeente hoopt met deze maatregel de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. 

De milieuzone gaat gelden per 1 december 2020 voor tweetakt brom- en snorfietsen met een datum 1e toelating van 2010 en ouder. Deze regels gelden voor de gehele gemeente Den Haag, met uitzondering van de Geestbrug. Er kan een ontheffing gelden voor: 
  • viertakt voertuigen met een DET van vóór 1 januari 2011: hiervoor moet een keuring / schouwing plaatsvinden  
  • historische brom- en snorfietsen (van 30 jaar en ouder), de zogeheten 'oldtimers'
  • brom- en snorfietsen waarvan het gebruik door de houder noodzakelijk is vanwege medische redenen 
  • brom- en snorfietsen van vóór 2011 die elektrisch zijn aangedreven 

Keuring en ontheffing 

Een eigenaar van een viertakt brom- of snorfiets met een DET van vóór 1 januari 2011 kan ontheffing aanvragen via een keuring. Deze keuringen kunnen waarschijnlijk vanaf 1 juli 2020 worden gedaan. De ontheffing is voertuiggebonden en wordt voor onbepaalde tijd verleend. De kosten van de keuring komen voor rekening van de aanvrager. 
 
De keuring kan gedaan worden door scooterdealers die hiervoor een overeenkomst sluiten met de gemeente. De gemeente stuurt bedrijven die in aanmerking komen volgende week een mail of zij mee willen werken aan deze keuringen.  

Cijfers 

Volgens de gemeente Den Haag staan er in deze gemeente zo’n 36.000 brom- en snorfietsen geregistreerd (RDW, 2019). Een derde hiervan is bromfiets en twee derde snorfiets. Zo’n 52 procent (dus zo’n 18.500) is van vóór 2011. Viertakt BSF van voor 2011 krijgen ontheffing, dit zijn er naar schatting van de gemeente Den Haag enkele duizenden. 
 
BOVAG heeft enkele weken geleden via de internetconsultatie aangegeven niet voor een milieuzone in Den Haag te zijn. De vereniging heeft alle scooterdealers opgeroepen om, samen met hun  klanten, een reactie te sturen naar de gemeente Den Haag. Er werden 103 reacties ingediend, 38 procent vóór de milieuzone, 59 procent tegen of kritisch. Mede op basis daarvan heeft het college van burgemeester en wethouders vorige week het definitieve verkeersbesluit hierover genomen. 
 
BOVAG blijft kritisch meekijken bij de uitvoering van deze regels en blijft aangeven waar de behoeften en wensen liggen van ondernemers en welk effect deze milieuzone naar verwachting gaat hebben. Mochten scooterdealers hier verdere input voor hebben, laat het BOVAG weten. Neem voor vragen hierover contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of (030) 659 53 00.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring