Trendrapport na 9 keer BOVAG Coronamonitor: Herstel zichtbaar, maar ook onzekerheden

Laatste update 24 juni 2020 Leestijd: 3 min

Veel grafieken in het tweede trendrapport van BOVAG vertonen een beeld van herstel. De impact van de corona-maatregelen op de BOVAG-ondernemers neemt duidelijk af. 85 procent van de BOVAG-leden heeft dan ook vertrouwen de crisis te overleven, maar 15 procent weet het niet of heeft geen vertrouwen. Ruim de helft van de BOVAG-leden noteert na veertien weken een omzetdaling. Ook ruim de helft maakt gebruik van de steunregelingen van de overheid. En een kwart van de bedrijven verwacht op termijn afscheid te moeten nemen van medewerkers.

Vorige week heeft BOVAG voor de negende keer de impact van Corona op de branche gemeten. De uitkomsten van deze peiling en de voorgaande acht zijn opnieuw voor u gebundeld in een Trendrapport.BOVAG-ondernemers gaan onzekere tijden tegemoet. Is het herstel van markten zoals die voor occasions, motoren en fietsen bestendig of zakt de vraag in het najaar weer in? Komt het nog goed met de nieuwverkoop van auto’s? Hoe hard worden ze – alsnog – geraakt als de steunregelingen aflopen, als ze de uitgestelde belastingbetalingen alsnog moeten voldoen? 

48 maanden uitstel 

Veel BOVAG-leden maken nu gebruik van de coulanceregeling van de Belastingdienst. Ondernemers vragen uitstel van betaling om financiële ruimte te creëren. Uit de BOVAG Coronamonitor blijkt dat ondernemers overzicht missen waarvoor en tot hoe lang uitstel is verleend. BOVAG pleit in nauwe samenwerking met MKB-Nederland voor een duidelijk proces en heldere communicatie vanuit de Belastingdienst. Verder blijken ondernemers zich zorgen te maken over de uitgestelde betaling die onherroepelijk komt. In een brief aan staatssecretaris Vijlbrief pleit BOVAG samen met MKB-Nederland voor een generieke gespreide betaling van 48 maanden met een uitgestelde start op 1 januari 2022, zodat afbetaling geen rem vormt voor herstel.

We blijven meten!

De BOVAG Coronamonitor geeft een schat aan informatie, die BOVAG gebruikt in de lobby voor aanpassing van steunmaatregelen en voorstellen voor nieuwe regels. Wij blijven dit onderzoek de komende tijd maandelijks herhalen, waarbij naast de vertrouwde vragen uit de Coronamonitor ook de onzekerheden bij BOVAG-leden verder in kaart worden gebracht. U leest daarover binnenkort meer in de BOVAG-media. De uitkomsten van alle peilingen vindt u op mijn.bovag.nl/coronamonitor.

Trendrapport bij BNR

Bij BNR licht Han ten Broeke het trendrapport toe. Beluister het fragment hier.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring