Met hoeveel personen mag je in een lesvoertuig?

Laatste update 22 juni 2020 Leestijd: 2 min

Tijdens een rijles mogen nog steeds maximaal twee personen in het voertuig aanwezig zijn. Dat zijn de rijinstructeur en de leerling. Het meenemen van twee leerlingen in een lesvoertuig, omdat dit de bedrijfsvoering efficiënter maakt, mag niet. In een aantal gevallen is het echter wel toegestaan, waarbij als uitgangspunt wordt gehanteerd dat de aanwezigheid van een derde persoon noodzakelijk is vanwege de uitoefening van het beroep.

Zoals al eerder bekend is gemaakt is het voor het uitvoeren van de Wrm (Wet rijonderricht motorvoertuigen) toegestaan om met drie personen in het voertuig aanwezig te zijn. In die situaties is er namelijk sprake van noodzaak gelet op de uitoefening van het beroep. Denk hierbij aan de IBKI-praktijkbegeleiding of IBKI-stage. Ook voor instructeurs in dienst van een rijschool die nog extra coaching in de praktijk nodig hebben, is het toegestaan om met drie personen in een lesvoertuig plaats te nemen en zo de coaching in de praktijk uit te voeren. 

Het CBR geeft ook toestemming om in een aantal gevallen met drie personen in het voertuig te zitten. Het gaat hierbij om de RIS-begeleidingen, de opleiding van praktijkexaminatoren van de divisies Rijvaardigheid en CCV en het examen Directiechauffeur waar de opleider een actieve rol heeft tijdens het examen. 

Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring