Flexibiliteit cao-loonsverhoging vanwege corona cao Metaal en Techniek

Laatste update 09 juni 2020 Leestijd: 3 min

Bedrijven die vallen onder de cao Metaal en Techniek kunnen een tijdelijke dispensatie aanvragen voor de cao-loonsverhoging die ingaat per 1 juli 2020. Als een meerderheid van uw medewerkers het hiermee eens is, kunt u de verhoging van 3,5 procent uitstellen tot 1 december 2020. Om de opgeschoven loonsverhoging te compenseren, ontvangt de werknemer 29 extra vakantie-uren. U heeft dus de mogelijkheid om de loonsverhoging tijdelijk in vrije tijd uit te betalen. De partijen doen dit voorstel om werkgevers in deze branche tegemoet te komen in de coronacrisis.

Let op: dit geldt niet voor bedrijven die onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf vallen. 

Door de loonsverhoging uit te stellen tot december en de werknemer in de periode tussen juli en november te compenseren in vrije tijd, kost het de werkgever de komende maanden geen extra geld. De dispensatieregeling is normaal gesproken een lange procedure met zware eisen. De procedure is in verband met de coronacrisis verkort en de eisen zijn minder zwaar geworden. Om hiervoor in aanmerking te komen is nodig:

  • Een onderbouwing van de bedrijfseconomische situatie van de onderneming (voor, tijdens en na de coronacrisis)
  • Goedkeuring van het verzoek door een meerderheid van de werknemers (bijvoorbeeld door een handtekeningenlijst)
  • Een verklaring van de werkgever dat op het moment van indienen de onderneming niet in staat van surseance verkeert of een verzoek daartoe heeft ingediend.
  • Werkgever moet aangeven dat er geen dividend of bonussen worden uitgekeerd over het jaar 2020
  • Uit het verzoek moet duidelijk worden of de onderneming zelf al overeenstemming heeft bereikt over de dispensatie met de werknemersorganisaties in de Metaal en Techniek.
Wanneer de dispensatie wordt verleend, gelden de volgende voorwaarden:
  • Per 1 december worden de salarissen met 3,5 procent verhoogd
  • De werknemer ontvangt over de periode juli tot en met november 2020 29 uren extra vakantierechten
  • De werknemers worden door de werkgever geïnformeerd over de door de Vakraad toegekende dispensatie

Dispensatie loonsverhoging aanvragen

De dispensatie voor de cao-loonsverhoging kunt u aanvragen bij de Vakraad. De aanvraag moet worden ingediend per post (Postbus 93235, 2509 AE Den Haag) of e-mail (info@vakraad.nl).

Overige maatregelen

Al eerder is er met de vakbonden afgesproken dat er coulant wordt omgesprongen met incasso’s voor de betaling van cao-premies (pensioen- en O&O-premie) voor werkgevers. Voor de combinota van het 1e en 2e kwartaal is dit al doorgevoerd, voor 3e en 4e kwartaal zal hier ook op worden aangedrongen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring