Brandstofafzet in maart op laagste niveau in 5 jaar

Laatste update 11 juni 2020 Leestijd: 2 min

De ‘intelligente’ lockdown die half maart door het kabinet werd afgekondigd, betekende voor die maand dat de afzet van motorbrandstoffen daalde tot het laagste niveau sinds februari 2015. Uit een analyse van CBS-data door BOVAG blijkt dat er in maart dit jaar 995 miljoen liter diesel, benzine en LPG werd getankt, ruim 14 procent minder dan in maart 2019.

Sinds begin 2013 kwam het slechts twee keer eerder voor dat er in een maand minder dan 1 miljard liter werd getankt in Nederland: in augustus 2014 met 998 miljoen liter en in februari 2015 met 991 miljoen liter. Doorgaans wordt er op jaarbasis meer dan 13 miljard liter diesel, benzine en LPG in Nederland getankt. De data voor april en mei 2020 zijn nog niet beschikbaar.

LPG op dieptepunt

In maart bedroeg de afzet van LPG 15 miljoen liter en dat was het laagste niveau ooit. In 2013 werd elke maand nog steevast ongeveer drie keer zoveel LPG getankt, maar daarna werd de impact van de ingevoerde wegenbelasting op diesel- en LPG-oldtimers steeds duidelijker, evenals van accijnsverhogingen. De 596 miljoen liter diesel was weliswaar 9 procent minder dan in maart 2019, maar wel nog 3 procent meer dan in februari dit jaar. Vrachtwagens bleven in Nederland ook tijdens de lockdown grotendeels rijden en dat verklaart waarom de terugval in dieselafzet beperkt bleef. De verkoop van benzine daalde echter fors, van 485 miljoen liter in maart vorig jaar naar 384 miljoen liter in maart 2020, oftewel ruim een vijfde minder. Ook in dit geval was het de eerste keer sinds februari 2015 dat een maandtotaal op minder dan 400 miljoen liters benzine uitkwam, waarbij ook nog eens meespeelt dat februari minder dagen telt. Naar verwachting zijn de volumes over de maand april nog lager.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring