Branches roepen opnieuw op tot aanpassing NOW voor seizoensbedrijven

Laatste update 24 juni 2020 Leestijd: 2 min

BOVAG en brancheverenigingen in de toerismesector luiden opnieuw de noodklok over het gebrek aan ondersteuning die de NOW- en TVL-regeling bieden aan seizoensgebonden bedrijven. Voor onder meer camper- en caravanbedrijven blijft het behoud van banen hierdoor onzeker. De gezamenlijke brancheverenigingen pleiten ervoor om seizoensmaatregelen op te nemen in de NOW-regeling, en de koppeling met de TVL-regeling los te laten.

In een brief aan de leden van de Vaste Kamercommissie SZW, die komende woensdag vergadert over het tweede noodpakket, wijzen de branches erop dat een in april unaniem aangenomen Kamermotie van VVD en CDA om seizoensbedrijven te helpen met extra maatregelen voor structureel werkbehoud, niet is uitgevoerd. Daarnaast werpen zij de vraag op of seizoenbedrijven überhaupt wel in aanmerking komen voor looncompensatie via NOW vanwege de generieke rekenmethode die de omzetderving van bedrijven bepaalt. “De relatie met de Tegemoetkoming Vaste Lasten, die als inkomen wordt meegenomen in de berekening voor de NOW, versterkt dit probleem”, aldus de branches.

Extra maatregelen nodig

De gezamenlijke branchverenigingen pleiten ervoor extra seizoensmaatregelen op te nemen in de NOW-regeling, en de koppeling met de TVL-regeling los te laten. “Met instandhouding van de basis van de NOW wordt voorgesteld dat er een extra eindafrekening komt, gebaseerd op het omzetverlies over heel 2020 ten opzichte van de omzet over heel 2019”, schrijven de ondertekenaars. Ook pleit de sector voor een zogeheten NOW 3.0-regeling: “Om de anderszins gezonde bedrijven de winter door te helpen en winterwerkeloosheid te voorkomen. Ook dit kan op basis van het omzetverlies over heel 2020 als eindafrekening.” De partijen zeggen dat op deze manier de uitvoerbaarheid, fraudebestendigheid en het generieke karakter van de NOW-regeling overeind blijven én invulling wordt gegeven aan de motie van de VVD en het CDA. “Deze oplossingen zullen er tevens voor zorgen dat meer banen in de hard getroffen toeristische sector behouden zullen blijven.”

Lees voor meer informatie de volledige brief van de brancheverenigingen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring