Verkoop tweedehands campers en caravans in de plus

Laatste update 06 juli 2020 Leestijd: 3 min

Door een krachtig herstel in juni sloot de verkoop van gebruikte campers en caravans de eerste helft van 2020 toch nog af met een plus, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. De registraties van zowel nieuwe caravans als nieuwe kampeerauto’s zuchten daarentegen nog onder het juk van de coronamaatregelen.

In juni leverden de caravan- en camperbedrijven 1.868 tweedehands kampeerauto’s af en dat was maar liefst 55 procent meer dan in juni 2019. Zo vlak voor de zomervakantie kwamen veel mensen kennelijk alsnog tot de conclusie dat kamperen een mooi alternatief is voor een vliegreis. Door deze sprint in juni eindigde het verkooptotaal van de vakhandel in de eerste zes maanden van 2020 op 6.612 en dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Adria, Hymer, Bürstner, Dethleffs en Capron vormden de top-5 van populairste merken in het eerste halfjaar.

Bescheiden toename

Caravanoccasions zaten vorige maand met 29 procent in de lift in vergelijking met juni 2019, tot een totaal van 1.840 stuks. Daardoor kon de vakhandel over de eerste helft van het jaar alsnog een bescheiden toename van bijna 1 procent noteren. Er werden 7.128 gebruikte caravans afgeleverd, tegen 7.068 in de maanden januari tot en met juni vorig jaar. Als vanouds waren Hobby en Fendt de meest gewilde merken, met een gezamenlijk marktaandeel van ruim 30 procent. Knaus, Dethleffs en Kip completeren de top-5 over de eerste zes maanden van 2020.

Inhaalslag

Zowel bij de nieuwe caravans als bij de nieuwe campers was in juni sprake van een inhaalslag. Veel fabrieken in Europa waren lange tijd gesloten, waardoor reeds bestelde kampeermiddelen niet konden worden afgeleverd. Anderzijds stelden kopers de aflevering van hun caravan of camper uit, vanwege de onzekerheid over de vakantiemogelijkheden in het voorjaar en in de zomer. Intussen komt de productie weer op gang en vinden de afleveringen alsnog plaats, getuige een plus van 25 procent qua nieuwe registraties van nieuwe caravans, tot 887 exemplaren in juni. Over de eerste helft van het jaar kijkt de branche met 3.993 registraties nog altijd aan tegen een daling van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Net als bij de occasions maken Fendt en Hobby nog altijd de dienst uit, met een gezamenlijk marktaandeel van bijna 38 procent. Knaus is goed voor ruim 14 procent van de markt, Dethleffs bijna 10 procent en Adria 7 procent.

Nieuwe campers

Vorige maand werden 391 nieuwe kampeerauto’s geregistreerd, oftewel 89 procent meer dan de 207 in juni vorig jaar. Met 1.422 afleveringen in de eerste zes maanden van 2020, loopt het aantal registraties nog 3 procent achter op het niveau van een jaar eerder. Adria, Hymer, Capron, Carthago en Knaus waren in het eerste halfjaar de vijf meest geregistreerde campermerken, net als vorig jaar. Samen zijn zij goed voor 54 procent marktaandeel.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring