Uitstel of verlenging uitstel belastingbetaling: welke opties heeft u? 

Laatste update 24 juli 2020 Leestijd: 3 min

Vanwege corona is het mogelijk om uitstel of verlengd uitstel van uw belastingbetaling aan te vragen. In dit bericht zet BOVAG voor u op een rij welke opties u heeft. 

Deze opties heeft u:

  • Uitstel: U kunt tot medio augustus bijzonder uitstel van betaling aanvragen via het online formulier op belastingdienst.nl/bijzonderuitstel
  • Verlenging: Heeft u al bijzonder uitstel van betaling aangevraagd? Dan heeft u dit waarschijnlijk gedaan voor een periode van drie maanden. U kunt ervoor kiezen deze te verlengen tot 1 oktober 2020. De verlenging van het bijzonder uitstel van betaling geldt voor alle aanslagen van belastingen waarvoor u eerder uitstel hebt aangevraagd én voor aanslagen die u tijdens de periode van verlenging ontvangt. Als uw belastingschuld bij de aanvraag van de eerste verlenging lager was dan € 20.000, dan kunt u gemakkelijk uitstel vragen voor een tweede periode. Is deze hoger dan € 20.000, dan kost dit wat extra werk. U heeft dan een verklaring nodig van een derde-deskundige (bijvoorbeeld accountant) en u moet een liquiditeitsprognose opstellen. Op belastingdienst.nl/bijzonderuitstel vindt u meer informatie over de verlenging.
  • Betalingsregeling: U wilt geen (tweede) uitstel aanvragen en kunt niet op tijd betalen? Via belastingdienst.nl/betalenenontvangen leest u hoe en of u een betalingsregeling kunt afspreken.

Lobby voor gespreide belastingbetaling

BOVAG zet zich in voor een eerlijke en gespreide terugbetaling van uitgestelde belasting, samen met VNO-NCW en MKB-Nederland. Daar wordt op dit moment nog overleg over gevoerd. De verwachting is dat hier uiterlijk in september meer duidelijkheid over komt. Er zijn ondernemers die na de eerste periode van uitstel een brief hebben ontvangen, waarbij lijkt alsof het hele bedrag nu meteen moet worden betaald. Dat is niet het geval. Na de zomer stuurt de Belastingdienst een brief met een voorstel voor het betalen van de openstaande bedragen. Dit geldt voor het bedrag waarvoor u uitstel kreeg, maar ook voor belastingen die u vóór maart 2020 had moeten betalen.

Over welke belastingen gaat het?

U kunt bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw), assurantiebelasting, kansspelbelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen (opslag duurzame energie, energiebelasting, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater), binnenlandse accijnzen (bier, wijn, tussenproducten, overige alcoholhoudende producten, minerale oliën en tabaksproducten) en verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Ook geldt het voor BPM vanaf tijdvak 1 mei (naheffingsaanslag).

Bekijk hier de routekaart van de Belastingdienst over het hervatten van hun uitvoering richting ondernemers.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring