IBKI: vraag uw VOG aan in laatste 6 maanden voor einddatum WRM-pas

Laatste update 08 juli 2020 Leestijd: 3 min

Sinds 1 april 2020 moeten WRM-kandidaten en bevoegde rijinstructeurs een originele VOG aanleveren. Om te bepalen of de VOG geldig is kijkt IBKI naar de verloopdatum op uw WRM-pas. Op die verloopdatum mag uw VOG niet ouder zijn dan 6 maanden. IBKI adviseert om uw VOG aan te vragen en naar het IBKI op te sturen in de laatste 6 maanden vóór uw WRM-pas verloopt. Aanvragen van een VOG kan sinds kort eenvoudig via de website van IBKI.

Vraagt u de VOG te laat aan, dan verloopt uw WRM-bevoegdheid en moet u het herintredertraject volgen. Vraagt u hem te vroeg aan, dus meer dan 6 maanden voordat uw WRM-pas verloopt, dan is uw VOG ongeldig. Controleer daarom tijdig wanneer uw WRM-pas verloopt en vraag de VOG aan in de laatste 6 maanden voor het verstrijken van de einddatum. Bekijk dit voorbeeld ter verduidelijking:

  • Stel dat uw WRM-pas verloopt op 1 januari 2021, dan is 6 maanden eerder dus 1 juli 2020.

  • U vraagt uw VOG aan op 1 augustus 2020.

  • U krijgt begin september 2020 een VOG met afgiftedatum 1 september 2020 thuisgestuurd.

  • U stuurt de VOG op 15 september 2020 naar IBKI.

  • Uw VOG is op tijd bij IBKI en is op uw verloopdatum precies 4 maanden oud en dus geldig.

  • IBKI registreert uw VOG (en vernietigt hem daarna) en mag uw WRM-pas met 5 jaar verlengen (als u bij het opsturen aangeeft dat u uw VOG weer terug wilt, stuurt IBKI uw VOG terug).

Aanvraag VOG voor WRM kan via IBKI-site

U kunt uw VOG sinds kort gemakkelijk aanvragen via een knop op de IBKI-website. Normaal duurt een VOG-aanvraag daarna maximaal 4 weken. U krijgt van Justis een e-mail met een betaallink naar iDEAL. Justis verstuurt uw originele VOG naar uw thuisadres. Het IBKI krijgt dus niet uw VOG toegestuurd, daar moet u zelf voor zorgen.

Uitgebreidere informatie over de VOG vindt u op de website van het IBKI.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring