Goedkoper parkeren voor emissieloze auto in de maak

Laatste update 16 juli 2020 Leestijd: 2 min

Gemeenten krijgen mogelijk een nieuw wapen in de strijd om betere luchtkwaliteit. In de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel klaar waarmee gemeenten verschillende parkeertarieven kunnen hanteren voor auto's met en zonder uitstoot.

In het wetsvoorstel van de staatssecretaris van I&W wordt voorgesteld om hiervoor de Gemeentewet op dit gebied te wijzigen. Dat betekent, dat als de wet wordt aangenomen, gemeenten er voor kunnen kiezen om voor emissieloze voertuigen een ander parkeertarief in te voeren dan voor niet-emissieloze auto's. Dit is overigens het enige onderscheid. Een differentiatie tussen bijvoorbeeld benzine- en dieselauto's is niet mogelijk.
 

Verder in september

Het invoeren van verschillende parkeertarieven is volgens het wetsvoorstel mogelijk op zowel parkeerplekken als voor parkeervergunningen en laadplekken. Eventuele minderinkomsten uit de parkeerbelastingen moet een gemeente uit eigen middelen aanvullen. Wanneer de wet ingevoerd wordt, is nog niet bekend. Op 9 september wordt de wet besproken tijdens de procedurevergadering van de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat.
 

BOVAG: Geen tariefstijging overige auto's

BOVAG ziet de differentiatie als een manier van het kabinet om de komst van nulemissie auto’s in Nederland te versnellen. Dit soort ‘flankerend beleid’ past immers bij zo'n doelstelling, ook om te voorkomen dat alles over de boeg van de autobelastingen wordt gegooid. Met name de BPM-vrijstelling en de verlaagde bijtelling werken immers marktverstorend voor de branche. BOVAG waarschuwt daarom dat de tarieven voor niet-nulemissie auto’s écht niet verder mogen stijgen.
 

Algehele verlaging

Overigens maakt koepelorganisatie InRetail zich sterk voor een algehele verláging van parkeertarieven om winkelend publiek te verleiden naar (binnen)steden te komen. In deze tijden van grote omzetverliezen voor retailbedrijven zou volgens InRetail juist dáár de prioriteit moeten liggen.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring