Bandenlabel krijgt meer informatie

Laatste update 24 juli 2020 Leestijd: 3 min

Vanaf 1 mei 2021 krijgt het bandenlabel een andere lay-out. Zo worden, onder andere, overbodige prestatieklassen geschrapt en komt er een beter onderscheid tussen zomer- en winterbanden. wijziging. De informatie zal bovendien op meer plekken te zien zijn als informatie voor gebruikers. Ook C3-banden voor zware bedrijfswagens moeten vanaf dan voorzien zijn van het label.

Het vernieuwde bandenlabel is het gevolg van een nieuwe Europese Verordening. Achterliggende gedachte is dat consumenten die betere informatie krijgen, kiezen voor een zuinigere, stillere en veiligere band en zo bijdragen aan de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen en de geluidsoverlast in de vervoerssector en tegelijkertijd de verkeersveiligheid verhogen.

Meer iconen

Opvallend is dat op het nieuwe bandenlabel overbodige prestatieklassen achterwege worden gelaten waardoor de etiketten duidelijker worden voor de consument. Daarnaast krijgen de iconen voor de grip op sneeuw en ijs een plekje, zodat er een onderscheid ontstaat tussen zomer- en winterbanden.
 
De nieuwe verordening gaat ook voor coverbanden gelden. De voorschriften hiervoor zijn echter pas van toepassing zodra er een geschikte testmethode voor het meten van de prestaties van deze banden voorhanden is. Iets dat eveneens geldt voor de vermelding van eigenschappen zoals kilometrage en slijtage. Ook hiervoor zullen eerst geschikte testmethoden gevonden moeten worden. Zoals gezegd geldt dit alles straks bovendien voor C3-banden voor vrachtwagens en bussen.

Wat moet de verkoper doen?

Het nieuwe label is verplicht vanaf 1 mei 2021, maar dan alleen voor banden die vanaf die dag op de markt worden aangeboden. Op banden die voor die tijd in de Europese Unie in de handel zijn gebracht en dus op 1 mei nog op voorraad liggen, mag het huidige ‘oude’ label blijven zitten. Daarnaast is de verkoper verplicht om alle informatie in het productinformatieblad van de betreffende band vooraf te delen met de eindgebruiker, bijvoorbeeld via de website of het reclamemateriaal. Ook is er een belangrijke versoepeling van de administratieve lasten: vanaf 1 mei 2021 is het niet langer meer verplicht om de bandenlabelwaarden op de aankoopfactuur te vermelden.

Verplicht info delen

Voor leveranciers en distributeurs van nieuwe voertuigenwordt in artikel 7 een nieuw verplichting geïntroduceerd. Vanaf 1 mei 2021 moet bij de verkoop van nieuwe voertuigen (personen-, bestel, vrachtauto’s en bussen) alle relevante bandeninformatie, inclusief de waarden van het bandenlabel, vóór verkoop worden gedeeld met de koper van het nieuwe voertuig.
 
Wie de hele Europese Verordening wil lezen, kan het document hier lezen.

Vernieuwd-bandenlabel_2020_07_23-(1).jpg
Het label zoals het nu in de Europese Verordening wordt getoond.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring