90-jarig BOVAG-lid Autobedrijf Wolthof ontvangt jubileum-schild

Laatste update 22 juli 2020 Leestijd: 4 min

Autobedrijf Wolthof uit het Groningse Noordbroek kreeg onlangs bezoek van BOVAG-directeur Peter Niesink. Reden: het 90-jarig BOVAG-lidmaatschap van Wolthof. Als blijk van waardering schonk Niesink de huidige eigenaar Deddo Wolthof een speciaal BOVAG-schild met de tekst: ‘Sinds 1930 lid van BOVAG’. Reden voor een portret van dit typische BOVAG-bedrijf.

Dat verhaal begint bij opa Deddo Wolthof die in 1921 zijn bedrijf begint met fietsen, bromfietsen en later verdergaat met auto’s en tractoren. Tegenover zijn bedrijf neemt hij in 1958 een tweede pand in gebruik, de plek waar het bedrijf vandaag de dag nog steeds is gehuisvest. Destijds werkt Deddo Wolthof op beide locaties, samen met zijn vader Jan Karel die in de auto’s zit en met oom Andries die sleutelt aan Ford trucks, oude legerwagens en landbouwvoertuigen.

Van alle markten thuis

In de jaren 60 en 70 heeft Autobedrijf Wolthof alles in huis wat wielen heeft: een eigen bergingsvoertuig, een rouwauto, een ambulance en taxi’s. Voor sommige activiteiten zoals berging werkt het bedrijf samen met collega’s. Voordat kan worden uitgereden moet dan soms het reclamebord op de auto vervangen worden, al naar gelang wie de opdracht heeft gekregen. Wolthof verwerft in die jaren een dealerschap van Auto Bianchi en later het Fiat-dealerschap, maar dat laatste eindigt helaas in de jaren 80. BOVAG voorkomt met een uitloopperiode nog wel een abrupt einde aan de samenwerking met de importeur.

Universeel bedrijf en Fiat-reparateur

Inmiddels is het bedrijf in handen van de derde generatie Wolthof: Deddo (vernoemd naar zijn opa) en zijn vrouw Grietje, ook zoon Martijn zit in het bedrijf. Wolthof is een Fiat-reparateur, universeel autobedrijf met benzinepomp en AIXAM-dealer (brommmobielen). Op een coronadip na gaan de zaken goed. Het autobedrijf verkoopt vooral veel tweedehands auto’s. Fiat-modellen die Deddo uit Duitsland haalt, vinden grif aftrek in zijn klantenkring. Met de dichtstbijzijnde Fiat-dealer op 65 kilometer afstand, weten Fiat-eigenaren in de wijde omtrek van Noordbroek Wolthof goed te vinden voor onderhoud en reparatie.

Nuchterheid

Wolthof is een prachtig familiebedrijf dat onderneemt met Groningse nuchterheid, maar dat het bedrijf soms ook met passie en verbetenheid verdedigt. Wat recht is, is recht en oneerlijke handel wordt verafschuwd. De familie heeft passie voor Fiats en hart voor haar klanten. Die waarderen dat, blijkt uit het feit dat sommigen al 65 jaar klant zijn. 

Uit hetzelfde hout gesneden

De derde generatie Wolthof pakt zijn kansen: als Deddo in 2008 op vakantie in Italië de daar net gelanceerde nieuwe Fiat 500 ziet staan, koopt hij er direct drie. Eind 2008 heeft hij ze in zijn showroom staan, ruim voor de Nederlandse introductie in maart 2009. Zijn opa Deddo was uit hetzelfde hout gesneden, ook hij pakte zijn kansen. Hij stond bekend als een heel vooruitstrevende ondernemer. Dat juist hij in 1930 samen met een aantal andere pioniers aan de wieg stond van BOVAG, was achteraf gezien geen verrassing. 

BOVAG is trots op zijn ‘founding father’ en op de trouwe samenwerking van 90 jaar. Volgend jaar viert Wolthof opnieuw een jubileum, dan bestaat het bedrijf 100 jaar. Een nieuwe mijlpaal waarvan er hopelijk nog vele volgen.

Wolthof-oud-940px-breed.jpg
Oude familiefoto met in het midden de huidige eigenaar Deddo Wolthof, rechtsvoor zijn vader Jan Karel en linksvoor zijn opa Deddo, oprichter van het autobedrijf met zijn achterkleinzoon Martijn.

Wolthof-broodekst-940px.jpgDeddo Wolthof die het jubileum-schild vasthoudt, geflankeerd door zijn vrouw Grietje, zoon Martijn en kleinzoon.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring