Wanneer ruit uitlezen na vervanging?

Laatste update 17 januari 2020 Leestijd: 2 min

Autovoorruiten bevatten steeds meer technologie. Denk aan camera’s en/of sensoren achter de voorruit die ervoor zorgen dat de lichten automatisch aan en uit gaan, de ruitenwissers starten wanneer er druppels zichtbaar zijn of de werking van de adaptieve cruise control of de automatic emergency brake aansturen. Dat heeft gevolgen voor de ruitvervanging. Wanneer moet de ruit worden uitgelezen en wanneer is dat overbodig?

Wanneer de systemen in de voorruit niet goed functioneren, merkt de boardcomputer dit op en geeft een foutcode. Moet de ruit na vervanging dan worden uitgelezen? Dat ligt aan de aanwezige systemen. Wanneer er alleen sensoren in zitten voor de aansturing van licht en /of ruitenwissers dan is uitlezen niet nodig. Zit er een camera in de ruit dan moet er worden uitgelezen. Een uitleesrapport van zowel voor als na de vervanging moet dan aan het schadedossier worden toegevoegd. Hiermee kan worden vastgesteld dat foutcodes van voor ruitvervanging erna niet meer aanwezig zijn en dat dus alle systemen weer correct functioneren.

Uitleesapparatuur

Het is niet verplicht om uitleesapparatuur voor de ruit zelf in bezit te hebben. U mag hiervoor gebruik maken van de apparatuur van derden. Uiteraard blijft u ook dan zelf verantwoordelijk voor het geleverde werk.
Regels ruitschadeherstel

Regels ruitschadeherstel

Alle punten waaraan u als BOVAG-ruitschadehersteller dient te voldoen zijn opgenomen in de branchenorm voor BOVAG Erkend Ruitschadeherstel.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring