90 jaar BOVAG afgetrapt

Laatste update 16 januari 2020 Leestijd: 4 min

‘Dat hebben we toch niet verkeerd gedaan’ zou BOVAG-oprichter Gerard Boon wellicht hebben gezegd over het negentigjarig bestaan van deze vereniging. Zo redeneerde nazaat Jan Boon twee generaties later op de nieuwjaarsreceptie waar BOVAG met (oud-)leden, relaties en medewerkers het jubileumjaar aftrapte. Oude herinneringen werden opgehaald en over nieuwe plannen werd gefilosofeerd.

Waarnemend algemeen voorzitter Derk de Haas startte met het ophalen van herinneringen aan zijn grootvader, die de VIV oprichtte, nu onderdeel van BOVAG. Hij bekeek de markt in de beginjaren van BOVAG waarin 1 op de 60 Nederlanders een auto had waar dat nu 1 op de 2 is. BOVAG groeide mee in deze explosieve markt met hoogtepunten als de BOVAG Garantie en de oprichting van Bovemij in de jaren zestig en de invoering van het Nederlandse apk-systeem in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Na twaalf jaar lobby bereikte BOVAG dat de opbrengsten van ‘het kwartje van Kok’ in de infrastructuur werd geïnvesteerd en als recenter hoogtepunt kwam de start van viaBOVAG.nl voorbij. “We zijn steeds ondernemender geworden en meer naast onze leden gaan staan”, concludeerde De Haas.

Jubilarissen

BOVAG was op de nieuwjaarsreceptie vereerd met de komst van vertegenwoordigers van vier bedrijven die al sinds 1930 lid zijn van BOVAG: Jan Boon (Motorhuis/Spui Groep), Simon Luijckx (Nefkens/Emil Frey) en Bart Wiegerinck en Deddo en Grietje Wolthof van de gelijknamige autobedrijven. Zelf hebben zij de respectabele leeftijd van 90 nog niet bereikt, maar hun ondernemingen behoren wel vanaf de start tot de BOVAG-familie. Daarom werden zij tijdens de bijeenkomst in de bloemen gezet en ontvingen zij een oorkonde van hun jubileum.

Franchisedebat

Voor algemeen directeur Peter Niesink van BOVAG zijn zulke betrokken leden de reden dat hij trots is om voor BOVAG te mogen werken. “BOVAG ondersteunt zijn leden, maar het zijn de leden zelf die zoveel dingen samen oppakken en voor elkaar krijgen.” BOVAG helpt leden om actief te blijven met de thema’s van vandaag en morgen. Niesink: “We hebben gelobbyd voor een gezondere verhouding tussen franchisegever en – nemer en dat is gelukt. De nieuwe franchisewet gaat binnenkort naar de Tweede Kamer. Een gaaf voorbeeld van wat BOVAG voor elkaar kan krijgen met en voor zijn leden.” Om de wet onder de aandacht te brengen organiseert BOVAG samen met de staatssecretaris van Economische Zaken een Franchisedebat op 12 februari aanstaande.

Meer dan ooit houdt BOVAG zich ook bezig met de specifieke belangenhartiging voor  het midden- en kleinbedrijf.. “De overheid heeft ervoor te zorgen dat MKB’ers kunnen ondernemen en eerlijk behandeld worden. Wij hadden dit jaar lastenverlichting verwacht maar het MKB kreeg te maken met een forse lastenverzwaring. Dat is ongepast. Het is goed dat we daarom  lid zijn geworden van MKB Nederland. Zo zitten we er nog meer bovenop.”

Op de slotvraag waar BOVAG over tien jaar staat antwoordt Niesink: “Dat weet ik oprecht niet. Als vereniging moeten wij ook nadenken over de toekomst. De sterke naam BOVAG zal dan zeker nog bestaan en onze leden zijn er ook nog, daarvan ben ik overtuigd. Hoe de organisatie er dan uit ziet, zien we dan wel weer!”


Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring