100% onderhouden introduceert opvraagservice auto-onderhoud in Digitale Service Register

Laatste update 28 januari 2020 Leestijd: 3 min

De stichting 100% onderhouden lanceert per 1 februari een nieuwe dienst voor de aangesloten autobedrijven, namelijk een opvraagservice voor het Digitale Service Register (DSR). Al het onderhoud zoals het is geregistreerd bij het merk in het digitale onderhoudsboekje, wordt zo richting de autobedrijven makkelijker toegankelijk gemaakt. Dit geldt ook voor importauto’s.

De stichting 100% onderhouden staat voor transparantie op het gebied van onderhoud. Veel data is wel beschikbaar, maar niet makkelijk te raadplegen. 100% onderhouden helpt haar deelnemers hiermee met de nieuwe opvraagservice. Autodealers kunnen zo makkelijker de onderhoudshistorie van vreemd-merk-inruil raadplegen. Onafhankelijke autobedrijven hoeven niet meer voor álle merken de inlogcodes aan te vragen en bij te houden. De nieuwe service bevordert de transparantie en goede informatieverstrekking. Met name voor importauto’s is dit een ware uitkomst, aangezien de onderhoudsinformatie uit het verleden dan in het Nederlands, en dus begrijpelijk voor klanten, uitgedraaid kan worden. 

De waarde van onderhoudshistorie

Onderhoudshistorie is hot en elke verkoper van een occasion probeert aan te tonen dat zijn auto alle voorgeschreven onderhoud gehad heeft. De meeste advertenties bevatten dan ook claims of beweringen die daarop betrekking hebben, zoals 'boekjes aanwezig', 'dealeronderhouden' of 'laatste beurt gehad op …'. Of elke bewering ook klopt valt vaak te bezien. Voor de autokoper is de staat van onderhoud cruciaal. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat autokopers onzeker zijn en met name de de onzekere kosten van achterstallig onderhoud willen vermijden. Zij zoeken de zekerheid van een auto die helemaal bij is met onderhoud en willen daar zelfs meer voor betalen.

Keurmerk

Sinds enige tijd biedt 100% onderhouden hiervoor extra zekerheid met een stevig keurmerk. Dit is te selecteren op acht grote occasion-zoekportalen. Om het keurmerk te mogen voeren moet een autobedrijf werken volgens strikte normen en wordt men hierop gecontroleerd. Zo moet het uitgevoerde onderhoud daadwerkelijk aantoon-baar en inzichtelijk zijn. Keurmerkhouders proberen bij het inkopen zoveel mogelijk historie te achterhalen, omdat dit de waarde van hun auto verhoogt. Maar voor een deel van de voertuigen was dit lastig omdat men vaak geen toegang had tot het, steeds vaker, digitale onderhoudsregister (DSR) van de autofabrikant.
In de praktijk blijkt dat gemiddeld bij 70% van de voorraad een keurmerk toegekend kan worden. En uit een steekproefmeting bij vier deelnemende dealerbedrijven bleek dat auto’s die volledig onderhouden zijn ruim 30% sneller verkocht worden.

Workshop Digitaal Service Register

De stichting 100% onderhouden geeft gratis workshops waarin wordt uitgelegd hoe een autobedrijf toegang krijgt tot DSR, kan registreren en raadplegen. De komende workshops zijn op 4 en 26 maart.

Meer informatie en aanmelden workshop DSR
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring