WEEE: let op met niet in Nederland vertegenwoordigde merken

Laatste update 06 februari 2020 Leestijd: 2 min

Verkoopt u e-bikes met losse verlichting en/of fietscomputers van een merk dat geen kantoor heeft in Nederland? Let dan op dat u de regeling ‘Waste of Electrical and Electronic Equipment’ (WEEE) naleeft. Deze regeling verplicht fabrikanten of importeurs om hun producten aan te melden bij het WEEE-register. Nalaten hiervan kan u een boete opleveren. Voor merken die een in Nederland gevestigde importeur of handelsvertegenwoordiger hebben, wordt dit via de importeur geregeld.

De WEEE is een regeling voor afgedankte elektronische apparatuur. Hieronder vallen onder andere ook e-bikes, fietscomputers en losse fietsverlichting. De regeling stelt producenten of importeurs van elektr(on)ische apparatuur (mede-)verantwoordelijk voor het afvalbeheer van deze producten. Wanneer u fietsen verkoopt van een fabrikant die geen kantoor in Nederland heeft, ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de verkoper als importeur. Dat maakt u ook als dealer van het merk verplicht om de producten te registreren in het WEEE. Doet u dat niet, dan riskeert u een boete van de ILT. Let op dat het bij de WEEE niet gaat om de Li-Ion accu van de e-bike; deze kunt u meegeven aan Stibat.

BOVAG vindt het merkwaardig dat individuele fietsondernemers worden aangesproken door ILT, terwijl deze ondernemers vaak niet eens weten dat zij als importeur worden beschouwd. BOVAG neemt hierover contact op met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.




 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring