Rechter bestraft manipulatie tachograaf door vrachtwagenmonteur

Laatste update 24 februari 2020 Leestijd: 2 min

Monteurs die tachografen manipuleren waardoor vrachtwagenchauffeurs langer door kunnen rijden dan toegestaan, kunnen aangepakt worden via het strafrecht. Op 20 februari deed de rechter in Rotterdam een uitspraak in een zaak waarbij een monteur van een transportbedrijf sjoemelde met een tachograaf. Deze uitspraak geeft de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) meer mogelijkheden om op te treden tegen manipulatie van tachografen. De rechter legde het betreffende transportbedrijf in Zuid-Holland een gevangenisstraf van zes maanden en 228 uur werkstraf op. 

De ILT constateert dat tachografen regelmatig worden gemanipuleerd zodat chauffeurs meer uren kunnen rijden. Bij een constatering krijgen chauffeurs en bedrijven een flinke boete. Het manipuleren wordt steeds ingewikkelder, vanwege de geavanceerde techniek in de tachografen. Daardoor moet er vaak een truckmonteur aan te pas komen die materialen levert en de werkzaamheden uitvoert. De monteur bleef tot nu toe ongestraft. 

De ILT is verantwoordelijk voor toezicht op en handhaving van de arbeids- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs. Daarvoor gebruiken ze informatie uit de verplichte tachograaf in vrachtwagens. 

In de lidmaatschapseisen van BOVAG Truckdealers staat dat manipulatie van tachograafsystemen reden kan zijn voor royement. 

Lees meer op de website van ILT

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring