Bouwjaar motor: geef de koper relevante informatie over modeljaar

Laatste update 21 februari 2020 Leestijd: 4 min

BOVAG kreeg het signaal dat er onduidelijkheid is over of het bouwjaar van een motor het modeljaar of de datum van de eerste tenaamstelling is. Let op dat u bij de verkoop van een motor aan consumenten niet altijd als bouwjaar van de motor de datum eerste tenaamstelling kunt aanhouden. Bijvoorbeeld als de motor die u verkoopt een ouder model is dan recentere motoren van hetzelfde type. In dat geval krijgt de klant mogelijk niet wat hij op basis van de koop zou mogen verwachten. 

In de motorbranche wordt vaak als bouwjaar niet het daadwerkelijke productiejaar, maar de datum eerste tenaamstelling van een motor aangehouden. Het daadwerkelijke productiejaar van een motor is in de praktijk vaak niet precies vast te stellen. De RDW registreert namelijk alleen de datum van eerste toelating en de datum van de eerste afgifte van het kentekenbewijs in Nederland, en niet het daadwerkelijke productie- of modeljaar. Daarnaast is de feitelijke productiedatum in de praktijk over het algemeen niet relevant. Fabrikanten produceren immers in zogenaamde modeljaren. Het modeljaar is de productieserie van een type motor die voor een bepaalde verkoopperiode wordt gemaakt.

In principe is het aanhouden van de datum eerste tenaamstelling als bouwjaar een bruikbaar uitgangspunt. Maar onder bepaalde omstandigheden kan dit tot problemen leiden. Vooral in gevallen waarin er een ruime periode zit tussen het daadwerkelijke productiejaar van de motor en de datum van eerste tenaamstelling, en het model van de motor in de tussentijd door de fabrikant is aangepast. Door in zo’n geval alleen het bouwjaar en niet het modeljaar van de motor te noemen, kunnen klanten een verkeerd beeld van de motor krijgen. 

Voorbeeld

Stel dat u een motor verkoopt met 2018 als datum eerste tenaamstelling. Het gaat echter om een motor van modeljaar 2015. In de periode tussen 2015 en 2018 is het model van dit type motor aanzienlijk veranderd, waardoor deze motor afwijkt van andere motoren van dit type die in 2018 voor het eerst op naam zijn gezet. Als u deze motor toch te koop aanbiedt met 2018 als bouwjaar, zonder te vermelden dat het om een ouder(/overjarig) model(type) gaat, dan krijgt een eventuele koper mogelijk niet geleverd wat hij mag verwachten. Als de klant deze motor later weer zou inruilen, krijgt hij waarschijnlijk ook te horen dat dit om een overjarig model gaat in plaats van een ‘gewone’ motor uit 2018. Vermeld in dit soort gevallen dus ook het modeljaar van de motor in de advertentie.

Mededelingsplicht

Bij de verkoop van een motor aan een klant moet u namelijk rekening houden met de redelijke verwachtingen die de klant op basis van de koopovereenkomst van de motor mag hebben. Daarbij heeft u als verkoper mededelingsplicht, zeker als u aan een consument verkoopt. Dat betekent dat u de klant goed moet informeren over de motor. Voldoet de motor niet aan de verwachtingen die de klant mag hebben? Dan kan de klant bijvoorbeeld de koop ongedaan maken of de aankoopprijs verminderen.

Advies: geef klant alle relevante informatie

Het advies van BOVAG is daarom om klanten van alle relevante informatie over de aangeboden motor te voorzien. U kunt in principe als bouwjaar de datum eerste tenaamstelling  aanhouden. Gaat het echter om een motor van een ouder of overjarig model? Informeer de klant daar dan over, door ook het modeljaar in de advertentie en op de koopovereenkomst te vermelden. Door de klant goed te informeren, voorkomt u discussies achteraf. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring