Per 1 januari mogelijk extra bewijs nodig voor bpm-teruggaaf exportauto’s

Laatste update 22 december 2020 Leestijd: 2 min

De Belastingdienst gaat per 1 januari 2021 bpm-teruggaven bij export extra controleren. De fiscus kan u vragen om aan te tonen dat exportauto’s met een permanent Europees kenteken, daadwerkelijk in het land van registratie aanwezig zijn. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld vrachtbrieven en btw-nummers van kopende partijen overleggen.

Ondernemers krijgen nu bpm terug als zij binnen 13 weken na export een kopie van een duurzaam kenteken kunnen overleggen. De Belastingdienst voert extra controle door om fraude met bpm-teruggaaf bij export te voorkomen. “Het overleggen van (een kopie) van het permanente buitenlandse kenteken betekent nog niet dat daarmee is aangetoond dat het motorrijtuig ook feitelijk naar dat land is overgebracht. Gelet op de procedures bij inschrijving in een ander EU/EER-land is gebleken dat een permanente inschrijving mogelijk is zonder dat het motorrijtuig naar dat land is overgebracht”, schrijft de Belastingdienst.  

Extra bewijs aanleveren 

De inspecteur kan u daarom vanaf 1 januari 2021 verzoeken om als aanvulling op uw aanvraag documenten te overleggen waaruit blijkt dat het motorrijtuig naar het EU/EER-land is gebracht waar het ook permanent is geregistreerd. Hiervoor kunt u documenten gebruiken, die u ook nodig heeft voor uw omzetbelasting, zoals een vrachtbrief, btw-nummer van de kopende partij of orderbevestiging. Bekijk hier de lijst met documenten die u kunt gebruiken (onder het kop 4.1 Algemeen). Op deze manier leidt dit volgens de Belastingdienst niet tot een administratieve lastenverzwaring voor de ondernemer. 

Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring