BOVAG tevreden met behoud van € 4,5 miljoen voor EV-subsidieregeling

Laatste update 11 december 2020 Leestijd: 3 min

Zo’n 4,5 miljoen euro voor de EV-subsidieregeling voor particulieren (SEPP) die dreigde te verdwijnen in de staatskas, blijft toch behouden voor de regeling. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer laten weten. BOVAG is tevreden, maar roept de staatssecretaris ook opnieuw op om flexibel om te gaan met de jaarbudgetten, zodat de doorbraak van elektrisch rijden niet stagneert.

Voor de EV-subsidieregeling voor particulieren (SEPP) is een totaalbedrag van 252 miljoen euro beschikbaar, verdeeld over vijf jaar (zie tabel). Een deel van het geld voor 2020 dreigde uit de regeling te verdwijnen. Private lease-verplichtingen die het ministerie in 2020 is aangegaan, maar die voor een groot deel pas in de komende jaren worden uitbetaald, zouden aan het einde van 2020 terugvloeien naar de algemene middelen (de ‘staatskas’). Daarnaast zou overgebleven geld uit de potten van 2020 voor gebruikte elektrische auto’s eveneens definitief uit de regeling verdwijnen. 

4,5 miljoen euro naar 2021

BOVAG had, samen met andere partijen in het Formule-E Team (FET), opgeroepen de gelden te behouden voor de regeling. Staatsecretaris Van Veldhoven geeft hier nu gehoor aan. Ze maakte bekend dat in totaal zo’n, 4 tot 4,5 miljoen euro doorschuift naar 2021: 3,5 miljoen euro aan private lease-verplichtingen uit 2020 en een kleine één miljoen euro aan overgebleven subsidies in 2020 voor gebruikte auto’s. 

Pot voor 2021 al leeg

BOVAG is tevreden dat deze gelden behouden blijven voor de regeling. “Het zou opmerkelijk zijn geweest als het geld was verdwenen want dan was het totaalbudget lager uitgevallen, terwijl afgelopen jaar heeft uitgewezen dat er juist veel belangstelling is voor elektrisch rijden. Zoveel zelfs dat de pot voor 2021 al zo goed als leeg is. De 4,5 miljoen euro subsidie uit 2020 die nu doorschuift maakt daarin weinig verschil, verwachten we”, reageert Rogier Kuin, manager Public Affairs bij BOVAG. 

Jaarbudget naar voren halen

BOVAG roept de staatssecretaris daarom opnieuw op om flexibel om te gaan met de financiële ruimte in de regeling, bijvoorbeeld door toekomstige jaarbudgetten naar voren te halen. “Per jaar zou dan gemonitord moeten worden of het budget toereikend is voor de vraag. Overtreft de vraag het budget, dan zou je budget van het jaar erna naar voren kunnen halen.” 

Stagnatie EV-doorbraak voorkomen

Gebeurt dat niet, zegt Kuin, dan bestaat het risico dat particulieren met de aanschaf van hun elektrische auto wachten tot 2022. “Dan stagneert de doorbraak van elektrisch rijden die dit jaar duidelijk in gang is gezet. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Tabel jaarbudgetten SEPP

Tabel-SEPP.png

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring