Belastingdienst verandert facturatie mrb aan grootwagenparkhouders; bereid uw bedrijf voor

Laatste update 11 december 2020 Leestijd: 3 min

De Belastingdienst gaat in het najaar van 2021 de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor vrachtwagens op een nieuwe manier heffen bij grootwagenparkhouders. Voor overige voertuigen gaat deze wijziging naar verwachting één jaar later in. Dit kan betekenen dat u uw softwarepakket hierop moet aanpassen. Neem dus bijtijds stappen om uw bedrijf voor te bereiden. 

De Belastingdienst heeft afgelopen maand een brief gestuurd naar bedrijven die vallen onder de regeling Grootwagenparkhouder (GWH). Vanwege de overstap naar een nieuw systeem, wijzigt het heffen van mrb voor vrachtwagens in de tweede helft van volgend jaar op een aantal punten. Dit merkt u daar onder andere van: 
  • U krijgt twee keer per maand facturen, factuurspecificaties en incasso’s in plaats van één keer per maand.
  • De periode waarover de Belastingdienst factureert kan per maand verschillen. In principe start een periode op de 1e of 16e van de maand. Maar als deze datum niet op een werkdag valt, verschuift de startdatum naar de eerstvolgende werkdag. 
  • Op de factuurspecificatie zijn positieve en negatieve bedragen per kenteken verrekend en staan op één factuurregel, in plaats van op aparte factuurregels. 
  • Het nieuwe systeem verwerkt betalingen op een andere manier, een te verrekenen bedrag kan daardoor in een latere factuur staan.
Bekijk in de brief wat er nog meer wijzigt.
 
De technische lay-out van de factuurspecificatie (xsd), de verbinding met Digipoort en factuuradressen blijven hetzelfde. Voor de overgang ontvangt u meer informatie.

Veranderingen voor overige motorrijtuigen

In 2022 gaat naar verwachting een volgende fase in, waarbij ook andere voertuigen overgaan op het nieuwe systeem. Deze voertuigen worden dan toegevoegd aan de factuur, factuurspecificatie en incasso. Er is dan geen onderscheid meer tussen vrachtauto’s en overige motorrijtuigen op de factuur. Als u fijnstoftoeslag betaalt voor vervuilende dieselauto’s, dan krijgt u daar ook geen aparte rekening meer voor. Bekijk hier de brief voor overige motorrijtuigen. 

Bijtijds aanpassen

De Belastingdienst vraagt u om na te gaan of u uw systemen en processen moet aanpassen voor de veranderingen, om facturen en factuurspecificaties goed te verwerken tijdens en na de overgang naar het nieuwe systeem, en eventuele aanpassingen bijtijds door te voeren. 

Vragen

Bij vragen kunt u contact op te nemen met de leverancier van uw softwarepakket of met de BelastingTelefoon Auto: (0800) 0749. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring