Occasionverkoop naar nieuw record in juli

Laatste update 06 augustus 2020 Leestijd: 3 min

Vorige maand verkochten de Nederlandse autobedrijven 126.172 gebruikte personenauto’s en daarmee werd het maandrecord dat in juni werd gevestigd alweer verbroken. Nooit eerder werden er in één maand zoveel tweedehands auto’s afgeleverd, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. Het jaartotaal tot en met juli vertoont echter wel nog een kleine daling.

Het nieuwe record betekende een stijging van 17,1 procent ten opzichte van juli 2019 voor wat betreft de verkoop door autobedrijven. In vergelijking met juni 2020 bedroeg de toename 4,4 procent. Meer dan de helft (50,3 procent) van de tweedehands personenauto’s vorige maand werd door BOVAG-bedrijven verkocht, terwijl dat in april 46 procent was, in mei 47,5 procent en in juni 48,5 procent. Alleen in januari bedroeg het aandeel van de BOVAG-leden in de occasionverkoop ook meer dan 50 procent, daarvoor is dat nooit eerder voorgekomen. In januari 2007 was dat aandeel nog slechts 38 procent.

175.000 OV-reizigers

Het aantal auto’s dat tussen particulieren onderling werd verhandeld nam in juli met 9,3 procent toe in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, tot 65.181. Als gevolg van de coronamaatregelen blijken veel mensen op zoek naar vormen van individueel vervoer, zoals eerder ook al bleek uit onderzoek van Markteffect in opdracht van BOVAG. Daarin gaven afgelopen mei omgerekend zo’n 175.000 OV-reizigers aan een auto te willen gaan aanschaffen. Het stijgende aandeel van de BOVAG-bedrijven in de verkopen duidt erop dat daarbij kennelijk groeiende behoefte is aan zekerheid en garantie.

Jaartotaal nog in de min

Tot en met juli verkocht de vakhandel dit jaar 754.011 gebruikte personenauto’s en dat is op exact 27 stuks na hetzelfde aantal als een jaar eerder. In maart, april en mei werden dalingen van respectievelijk 14, 26 en 5 procent genoteerd, waardoor de totale verkoop dit jaar het niveau van vorig jaar nog steeds niet ontstijgt. Of de stijgende lijn van de laatste twee maanden in de rest van dit jaar wordt voortgezet, zal voornamelijk afhankelijk zijn van de impact van een eventuele tweede coronagolf op de economie, de werkgelegenheid en het consumentenvertrouwen. In heel 2019 telde de vakhandel bijna 1,3 miljoen occasionverkopen, terwijl consumenten onderling net geen 700.000 tweedehandsjes verhandelden. 

150 procent meer EV’s

Mede onder invloed van de subsidieregeling voor particuliere kopers van elektrische auto’s werden in juli 1.333 tweedehands EV’s verkocht. Dat was een stijging van bijna 150 procent ten opzichte van de 541 stuks die in juli 2019 werden afgeleverd. Juni resulteerde met 1.165 gebruikte EV’s al in een toename van meer dan 160 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Voor elektrische occasions die sinds begin juni zijn aangeschaft geldt een subsidiebedrag van 2.000 euro. Tot en met juli werden dit jaar al 7.137 tweedehands EV’s verkocht en dat is ruim twee keer zoveel als in de eerste zeven maanden van 2019.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring