TOGS aangepast: tweewielerzaken, rijscholen en verhuurbedrijven nu ook in beeld

Laatste update 08 april 2020 Leestijd: 3 min

Nadat onder meer BOVAG en MKB NL aan de bel hadden getrokken, heeft het ministerie van Economische Zaken de Beleidsregel Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) aangepast. Rijwielherstellers, rijscholen, verhuur van camper, caravan en aanhanger en ook autoverhuur- en deelautobedrijven zijn onder voorwaarden niet langer uitgesloten van deelname, na uitbreiding van de lijst van SBI-codes.

Staat de SBI-code van een ondernemer niet op de lijst, dan is de ondernemer uitgesloten. Ondernemers met andere bedrijfsactiviteiten of activiteiten die als nevenactiviteiten worden benoemd in het handelsregister dreigden niet in aanmerking te komen, terwijl de (op papier) nevenactiviteiten vaak het hoofdinkomen vormen. Denk aan fietswinkels die zijn ingeschreven als Herstelwerkplaats. Ook de autoverhuur- en deelautosector wordt hard geraakt, maar viel aanvankelijk niet onder de TOGS-regeling. Voor Fiets is nu SBI-code 95.29 toegevoegd (reparatie overige consumentenartikelen); voor Verhuur is SBI-code 77.11.1 toegevoegd (verhuur van personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s) en ook SBI-code 7712 (verhuur en lease van vrachtwagens, autobussen en campers). 

Rijscholen 

Ook rijscholen met de vestiging van het bedrijf op het woonadres dreigden achter het net te vissen bij de TOGS-regeling, maar per 7 april heeft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat rijscholen fysieke productiemiddelen hebben buiten de woning. Denk aan lesvoertuigen. En daarom komen ook rijscholen nu in aanmerking voor TOGS.

Controle 

BOVAG-directeur Peter Niesink: “We zijn content dat het ministerie zo snel schakelt op signalen van ondernemers. Een grote ondernemersgroep dreigde mis te grijpen, met alle gevolgen van dien voor economie en werkgelegenheid. Dat is nu opgelost. BOVAG stelt wel nog voor om controle van de SBI-code achteraf te doen, omdat dit nu te veel vertraging oplevert. En om bedrijven de tijd te geven om de SBI-code zonodig te laten aanpassen. Daarnaast zijn er nog steeds sectoren die niet in aanmerking komen voor TOGS. Denk aan caravanverkopers, die het nota bene in deze maanden moeten verdienen! Dit type bedrijven zetten we nu op een rij en dat zullen we wederom delen met het ministerie.”

Download de lijst met SBI-codes van sectoren die in aanmerking komen voor de TOGS-regeling

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring