Ruim 19.000 nieuwe bestelwagens geregistreerd in eerste kwartaal

Laatste update 08 april 2020 Leestijd: 2 min

In de eerste drie maanden van 2020 werden 19.169 lichte bedrijfsauto’s geregistreerd, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. Dat is 18 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 23.392 bestelwagens op kenteken werden gezet. Net als bij de registraties van nieuwe trucks was een afname voorzien.

De daling werd in het laatste kwartaal van 2019 al ingezet en is een logisch gevolg van de afzwakkende economische groei. In voorgaande jaren was er veel vraag naar bestelauto’s door de hoogconjunctuur en de grote toename van online aankopen. Sinds een halfjaar is daarin de verwachte normalisatie opgetreden. 

Vertrouwen

In januari 2020 bedroeg de daling in het aantal registraties bijna 22 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en in februari was dat ruim 14 procent. Mede door de coronamaatregelen nam het aantal nieuwe bestelwagens in maart met bijna 17 procent af. Hoe het virus de verkoop van lichte bedrijfsauto’s in de komende maanden zal beïnvloeden, is ongewis, maar het moge duidelijk zijn dat een lager consumenten- en ondernemersvertrouwen hier een negatieve invloed op zal hebben. Anderzijds is door de sluiting van veel fysieke winkels de drukte bij webshops toegenomen en daarmee dus ook de vraag naar bezorgdiensten. Het is echter te vroeg om prognoses te doen over de rest van het jaar.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring