Pas op voor illegale koudemiddelen

Laatste update 23 april 2020 Leestijd: 2 min

De omgevingsdiensten voeren regelmatig controles uit bij garagebedrijven en komen daarbij wel eens illegale koudemiddelen tegen. Die zijn niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid, milieu en airco-installaties, maar kunnen ook een fikse boete opleveren. Hoe herkent u illegale koudemiddelen? 

Illegale koudemiddelen zijn middelen die zonder toestemming van de EU geïmporteerd zijn en/of in wegwerpflessen zitten. Omdat het koudemiddel niet via de officiële leveranciers wordt gedistribueerd, is de kwaliteit van de gassen niet gecontroleerd. Dat kan betekenen dat er een vervuild mengsel in de cilinder zit of een ander koudemiddel dan op het opschrift staat. De illegale middelen worden soms verkocht in wegwerpflessen, wat niet is toegestaan. In de wegwerpflessen blijft namelijk een restant van de gassen zitten, dat niet op milieuvriendelijke wijze wordt verwerkt. De illegale middelen kunnen bovendien risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen, risico’s voor de veiligheid van de eindgebruiker en zelfs schade aan airco-installaties veroorzaken. 

Boete

Treft de omgevingsdienst bij een controle illegale f-gassen aan, dan treedt zij samen op met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het bezit en gebruik kan een boete, dwangsom of zelfs gerechtelijke vervolging betekenen. Wees dus alert dat u geen illegale middelen gebruikt! 

Hoe kunt u voorkomen dat u een illegaal koudemiddel koopt? 

  1. Kijk extra uit als u een aankoop via een online marktplaats doet. 
  2. Koop geen koudemiddelen die ver onder de marktprijs worden aangeboden.  
  3. Let op dat de leverancier het gas in hervulbare cilinders aanbiedt.

Voorbeeld

Op de onderstaande foto’s ziet u een toegestane en verboden cilinder voor koudemiddelen:

Koudemiddelen-afbeelding.jpg

Melding

Als u illegale koudemiddelen tegenkomt, kunt u dit doorgeven aan het Meld- en Informatiecentrum van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring