BMKB-regeling: provisie gehalveerd, garantiebudget verdubbeld

Laatste update 08 april 2020 Leestijd: 2 min

Bij BOVAG en andere organisaties kwamen de nodige klachten binnen van ondernemers over de hoogte van de provisie op de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Die was 3,9 procent. Na het aanhoren van deze klachten, die ook in de Tweede Kamer klonken, heeft het kabinet besloten de provisie terug te brengen naar 2 procent. BOVAG had daar in brieven aan de overheid ook expliciet om gevraagd.

Met de BMKB staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar de financier niet genoeg zekerheid kunnen bieden ('onderpand', zoals gebouwen of machines). De BMKB vergroot het onderpand en daarmee ook de financierbaarheid van de onderneming, ook in de toekomst. Ondernemers vonden de 3,9 procent provisie te hoog. Die wordt dus nu bijna gehalveerd. Eveneens gaat het garantiepercentage in de BMKB van 90 naar 100 procent voor kredieten tot 100.000 euro. Daarnaast wordt het garantiebudget verdubbeld. Ook daar had BOVAG om gevraagd. Op basis van de verwachte benutting van de BMKB wordt het garantiebudget verhoogd van 765 miljoen naar 1,5 miljard euro.

Banken

BOVAG is blij dat met deze ingrepen financiering weer wat toegankelijker is voor ondernemers die in een lastig parket zitten. Het is volgens BOVAG van belang dat ook banken moeten kijken naar de kosten die zij in rekening brengen. Zijn die redelijk en reĆ«el in het licht van de crisis waarin ondernemers verkeren? 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring