Hou de batterij vol

Laatste update 04 september 2019 Leestijd: 3 min

Of de vakantie nou heel ver weg was, in de buurt of thuis: een ander ritme geeft vaak een hoop energie en is een broedplaats voor nieuwe ideeën. Vol energie starten veel ondernemers en medewerkers na de vakantie hun werk. Veel van de nieuwe ideeën verdwijnen al snel van de actielijst wanneer de waan van de dag zich aandient en de batterij begint leeg te lopen. BOVAG geeft tips om de energie vast te houden.

Voor de vakantie

  • Eigenlijk begint een goede start na de vakantie al met het zorgvuldig afronden van de werkzaamheden voor de vakantie. Draag werk over en rond het op tijd af zodat u bij terugkomst niet heel veel werk hoeft in te halen.
  • Zet het automatische antwoord op mail en eventueel telefoon een paar dagen langer aan. Dat geeft rust en tijd om weer overzicht te krijgen.
  • Plan voor de eerste dagen na terugkomst geen afspraken. Zorg voor tijd om ‘in te komen’ en hou zelf de regie over de werkzaamheden.

Na de vakantie

  • Praat bij terugkomst met collega’s die het werk hebben overgenomen en kijk wat er is gebeurd en hoe het is gegaan.
  • Pak de binnengekomen mail gestructureerd aan. Sorteer op onderwerp en begin met de meest recente berichten. Breng alle actiepunten vanuit de mail in kaart en prioriteer ze voordat u aan de uitvoering begint.
  • Benoem dagelijks maximaal drie grotere of lastigere klussen die tijd kosten en die u belangrijk vindt. Plan er tijd voor en start de dag daarmee. Werken aan de grote klussen geeft het gevoel dat u vooruit gaat en dat geeft weer energie.

Plannen

Een beetje afstand van het werk geeft vaak ruimte voor reflectie en nieuwe ideeën. Stap twee is om daar ook echt wat mee te doen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:
  • Schrijf de ideeën op.
  • Vertel anderen bij terugkomst over uw plannen. Zo is de kans het grootst dat u ze ook echt gaat uitvoeren, zeker als mensen er bij u op terugkomen.
  • Maak de plannen concreet. Beschrijf het doel en de eerste stappen die moeten worden gezet.
  • Deel het plan op in kleine stukken. Dat schept overzicht en maakt de voortgang beter zichtbaar. Elke keer wanneer een stap klaar is, geeft dat weer energie.

Energiek team

Als het goed is, komt niet alleen u opgeladen terug van vakantie maar de rest van het team ook. Het zou mooi zijn om samen de positieve energie vast te houden en te gebruiken op het werk. De loopbaancoaches van BOVAG kunnen u hierbij helpen. Kijk hiervoor op mijn.bovag.nl/loopbaancoach.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring