Vraag om meer subsidie voor BBL’ers

Laatste update 22 oktober 2019 Leestijd: 3 min

Zowel werkgevers als leerlingen en de overheid profiteren van BBL’ers: mbo-leerlingen die leren combineren met werken. Dat is de hoofdconclusie uit een onderzoek dat SEO deed in opdracht van MKB-Nederland, VNO-NCW en twintig branches. Met het onderzoek willen de organisaties aantonen dat aangekondigde kortingen op subsidies voor BBL’ers volgens hen een stap in de verkeerde richting is.

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland pleit naar aanleiding van de onderzoeksresultaten zelfs voor meer subsidie voor deze manier van werkend leren. BOVAG is lid van onder andere MKB Nederland en onderstreept het subsidiebelang van BBL’ers.

Werkgevers

Een BBL’er kost een bedrijf gemiddeld 11.000 euro per jaar waarop een subsidie van ongeveer 2.500 euro kan worden verkregen. Met de juiste begeleiding kan een leerling snel een waardevolle kracht worden en is dan een relatief goedkope kracht. Een tweede voordeel voor werkgevers is dat wanneer de kracht goed bevalt, het leerbedrijf mogelijk de eerste kans heeft om de medewerker die hij zelf heeft kunnen opleiden, in dienst te nemen.

Leerlingen

Werkend leren is een uitkomst voor leerlingen die sneller en beter in de praktijk leren dan in een klaslokaal. Daarnaast is gebleken dat BBL-leerlingen na hun opleiding sneller een baan vinden dan leerlingen die een theoretische leerweg kiezen. Ook verdienen BBL’ers in de eerste tien tot vijftien jaar van hun carrière gemiddeld meer dan degenen die fulltime in de schoolbanken zitten.

Overheid

Uiteindelijk heeft ook de overheid zelf voordeel van het BBL-systeem. Een BBL-leerling kost de overheid 3.000 euro per jaar terwijl een theoretische leerling 7.000 euro per jaar kost. Daarbij komt dat BBL-leerlingen eerder inkomstenbelasting gaan betalen.

Meer subsidie

Met al deze voordelen op een rijtje pleiten MKB-Nederland en VNO-NCW voor meer subsidie voor werkend leren en voor een vast bedrag per leerling. Op dit moment wordt de subsidiepot verdeeld over het aantal leerlingen maar doordat het aantal BBL-leerlingen al een paar jaar groeit, krijgen bedrijven steeds minder subsidie per leerling. Werkgevers geeft het zekerheid en vertrouwen wanneer zij een vast bedrag van bijvoorbeeld 2.700 euro per jaar krijgen. Dat zou ook voorkomen dat bedrijven stoppen met het aanbieden van BBL-plaatsen en op zoek gaan naar andere oplossingen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring