VMBO On Stage maakt jongeren warm voor beroep in mobiliteitsbranche

Laatste update 25 oktober 2019 Leestijd: 2 min

VMBO’ers kiezen al in de tweede klas – op hun veertiende – een beroep. Worden ze hondentrimmer, politieagent of toch automonteur? Gezien de lage instroom in de mobiliteitssector, is dat dus hét moment om jongeren enthousiast te maken. Met VMBO On Stage bijvoorbeeld, dat door Innovam/OOMT wordt gesteund.

On Stage is bedacht door Corine Korrel. Als moeder van vier kinderen (van VMBO tot VWO) vond ze dat er te negatief werd gepraat over het VMBO-onderwijs. Dit terwijl het merendeel van de twaalfjarigen naar het VMBO gaat. Daarom initieerde ze VMBO On Stage. Een concept waarbij het lokale bedrijfsleven op een positieve manier kennismaakt met VMBO-scholieren. Tijdens een On Stage Beroepenfeest worden jongeren op een rode loper verwelkomd als vips. Ongeveer 250 ondernemers die samen ongeveer duizend leerlingen ontvangen. Leerlingen gaan in gesprek met deze ondernemers van diverse bedrijfstakken. Heeft de jongere interesse in het vak, dan is er een match. De scholier komt twee weken later langs bij het bedrijf voor een werkbezoek. Zo krijgen ze een goede indruk van het beroep, en krijgt de ondernemer de kans om toekomstig talent alvast aan zich te binden. Aangezien bedrijfstakken zoals de mobiliteitsbranche vaak staan te springen om nieuw talent krijgen de leerlingen door On Stage écht het gevoel dat ze er toe doen.

Er vinden dit schooljaar twintig Beroepenfeesten plaats verspreid over het hele land. Innovam/OOMT ondersteunt On Stage. 5 november aanstaande gaan de eerste twee feesten van start in West Friesland en in Heerhugowaard.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring