Veelgestelde vragen over opbouw functiejaren nieuwe loontabel cao MvT

Laatste update 11 oktober 2019 Leestijd: 3 min

Recent is de nieuwe loontabel gepubliceerd die geldt vanaf 1 juli 2019 voor bedrijven die vallen onder de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf. Op basis van deze loontabel worden medewerkers vanaf hun 21e als vakvolwassen gezien. Zij bouwen dan ook vanaf hun 21e functiejaren op. Maar wat zijn functiejaren en wat betekent dit voor medewerkers die voorheen pas vanaf hun 23e functiejaren opbouwden?

Vanaf het moment dat de medewerker de minimumleeftijd voor de functiejaren-opbouw heeft bereikt en zijn functie uitoefent in het bedrijf van de werkgever in de salarisgroep waarin hij is ingedeeld, bouwen medewerkers functiejaren op. De minimumleeftijd voor functiejaren-opbouw in de cao MvT lag voorheen op 23 jaar, maar is met ingang van 1 juli 2019 verlaagd naar 21 jaar. Elk jaar hebben medewerkers recht op een functiejaar, tot zij het maximum in de salarisschaal hebben bereikt. In de loontabel is namelijk een koppeling gemaakt tussen het aantal functiejaren en het salaris dat een medewerker minimaal moet verdienen.

Regels opbouw functiejaren vanaf 1 juli 2019

De regels in de cao voor opbouw van functiejaren zijn gewijzigd per 1 juli 2019. Per die datum heeft de medewerker die is ingedeeld in salarisgroepen A t/m E vanaf zijn 21e recht op minimaal het salaris bij nul functiejaren dat hoort bij zijn salarisgroep. Is hij ouder dan 21 jaar op het moment van indeling in de salarisgroep, dan bouwt hij functiejaren op vanaf het moment van indeling in de salarisgroep.

Als de medewerker is ingedeeld in salarisgroepen F t/m J dan heeft hij vanaf het moment van indeling in de salarisgroep recht op minimaal het salaris bij nul functiejaren dat hoort bij zijn salarisgroep, ongeacht zijn leeftijd.

Medewerkers die op 1 juli 2019 al functiejaren hebben opgebouwd, zetten de opbouw voort op basis van het aantal functiejaren dat zij op die datum hebben. In feite verandert er voor deze medewerkers niets. Zij bouwen elk jaar een functiejaar op, tot zij het maximumloon in de salarisschaal hebben bereikt. En het aantal functiejaren op 1 juli 2019 is hierbij bepalend.

Vragen?

Als u vragen heeft over de opbouw van functiejaren dan kunt u contact opnemen met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.
 
De nieuwe cao-tekst kunt u hier downloaden.
 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring