Noodprocedure tachograaf: vragen en antwoorden

Laatste update 29 mei 2019 Leestijd: 3 min

RAI Vereniging en BOVAG Truckdealers bereikten half mei met de RDW overeenstemming over deze noodprocedure voor incomplete voertuigen met een eerste generatie digitale tachograaf die niet voor 15 juni 2019 klaar zijn voor de RDW-toelatingskeuring. Zo’n achthonderd voertuigen werden aangemeld voor deze noodprocedure. Toch zijn er nog veel vragen over bijvoorbeeld verzekeringsplicht, mrb-datum en vervaldatum APK. BOVAG zocht bij de RDW uit hoe het zit.

MRB

De Motorrijtuigenbelasting is een houderschapsbelasting. Deze gaat in op het moment van de tenaamstelling, steeds voor drie maanden (artikel 11 Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994). Degene die de belasting moet betalen, is degene die bij dat kenteken staat geregistreerd in het kentekenregister. De datum van de tenaamstelling die opgenomen wordt in het kentekenregister is hierin cruciaal. Dit geldt min of meer ook voor de verzekeringsplicht en de periodieke registercontroles op de WAM-plicht.

Data

Bij de RDW hebben we nagevraagd welke data (Datum eerste toelating, Datum tenaamstelling, Datum eerste afgifte Nederland) zij gaan hanteren bij de noodprocedure. De RDW heeft ons laten weten dat de datum waarop het voertuig voor de keuring bij de RDW wordt aangeboden, ook de Datum tenaamstelling en de Datum eerste afgifte Nederland wordt.

De Datum eerste toelating wordt, als deze via het VIN herleid kan worden aan de productiedatum (datum van fabricage), gesteld op de datum van fabricage. Zie ook onderstaand voorbeeld.

Welke data komen er in het Kentekenregister?

Als u gebruik maakt van de nieuwe noodprocedure voor incomplete voertuigen en de volgende gegevens zijn bijvoorbeeld van toepassing:
  • Het voertuig wordt op 1 augustus 2019 voor de keuring aangeboden bij de RDW;
  • Op basis van het VIN wordt vastgesteld dat de datum van fabricage 1 maart 2019 is.
Dan worden de volgende data vermeld in bijvoorbeeld het OVI-scherm (Online Voertuiginformatie) op de RDW website:
Omschrijving in (OVI) Te verwachte datum                      
Vervaldatum APK 1 maart 2020
Vervaldatum Tachograaf Kalibratiedatum/melden RDW + 2 jaar
Datum eerste toelating (DET) 1 maart 2019
Datum tenaamstelling 1 augustus 2019
Datum eerste afgifte Nederland 1 augustus 2019


Alleen voor incomplete voertuigen

Alleen incomplete voertuigen die nog in opbouw staan, komen in aanmerking voor de noodprocedure. Complete of voltooide voertuigen moeten voor 15 juni 2019 worden tenaamgesteld. Ook voertuigen (VIN’s) waarvoor via de versnelde regeling al een kenteken(nummer) is aangevraagd en afgegeven komen niet in aanmerking voor de noodprocedure.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring